Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Обща художествена изложба на участници в юбилеен пленер

  19.09.2023 17:07
Обща художествена изложба на участници в юбилеен пленер

Обща художествена изложба на участници в юбилеен пленер е подредена в Община Мездра

Обща художествена изложба на участниците в юбилейния пленер по живопис, посветен на 100-годишнината от рождението на художника Георги Чайковски (1923-1984 г.), който се проведе това лято в Къмпинг „Мездра“ край Шабла, е подредена в Община Мездра.

Експозицията включва 16 живописни платна на шестима творци от Групата на художниците към Градска художествена галерия - Мездра: Ана Николова, Боряна Георгиева-Ганчева, Емилия Гарванска, , Ивелина Василева, Рени Митева и Росица Иванова, създадени по време на техния престой на Българското Черноморие.

Изложбата беше официално открита от Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра, която направи кратки изкуствоведски пояснения към творбите и стиловете на всяка една от художничките:

• Ана Николова - „Самотникът”, „Път към вечността” и „Поглед”: художничката демонстрира професионално владеене на живописната техника, умението да изгражда сложен колорит и сполучливо да предава специфичните особености на пейзажа.

• Боряна Георгиева-Ганчева - „Шабленският фар”, „Очакване” и „Безвремие”: това също са работи на професионална ръка. Колоритът е завладяващо свеж. Авторката има афинитет към архитектурните детайли  и добър обемно-пространствен усет.

• Емилия Гарванска - „По стръмната пътека” и „Миг вечност”: тя е любител на по-драматичния колорит, който обаче контрастира с внушението за спокойствие и пустота. Дивата красота на природата е предадена правдиво.

• Ивелина Василева - „Арката от Тюленово”, „Почивка” и „Път към вечността”: тя представя три различни по внушение творби - напрежението на буреносното тъмнеещо море край нос Калиакра, радостта и безгрижието на слънчевия лазур при Тюленово, сънливото усещане за тишина и спокойствие в третата творба.

• Росица Петкова - „Фарът” и „Ботаническата градина”: това са две картини, в които художничката е заложила на колорит, изграден с контрастиращи цветове и богата на архитектурни елементи, наситени с детайли, сполучливо обединени в единни композиции.

• Рени Митева - „Фарът на Шабла”, „Делфини” и „Дворецът в Балчик”: морето и брегът са предадени с богата синьо-зелена гама, а архитектурните обекти са изпълнени със забележителна точност и правдивост. Художничката демонстрира любов към детайлите и умението да изгражда усложнена, хармонична композиция.

• Светла Дамяновска - рисунката „Скалната арка при с. Тюленово при залез”: по традиция по време на пленерите рисувам графика с цветни моливи върху хартия, но тази рисунка не е изложена сега. Може би някой ден ще направя една изложба с всички рисунки от пленерите от 2014 г. досега.

Пленерът „100 години от рождението на художника Георги Чайковски” е поредният успешен пленер, каза в заключение Светла Дамяновска. Благодаря на Община Мездра и на почивната база в Шабла за съдействието той да се организира и проведе по най-добрия възможен начин. Смятам, че резултатите са налице.“

От името на Община Мездра Кметът Иван Аспарухов поздрави участничките в пленера, пожела им успешен творчески сезон и им подари по една бяла роза.

Изложбата може да бъде разгледана до средата на м. октомври във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.