Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Найден Тодоров и Лиляна Кехайова гостуват на Симфониета-Враца в юбилеен концерт

  19.09.2023 17:00
Найден Тодоров и Лиляна Кехайова гостуват на Симфониета-Враца в юбилеен концерт

Найден Тодоров и Лиляна Кехайова гостуват на Симфониета-Враца в юбилеен концерт послучай 50-годишнината от създаването на Държавна филхармония -Враца

Концертът „Традиции и съвременност“ на 21-ви септември от 19.00ч. в градската зала е акцент в юбилейната програма на оркестъра.

Симфониета-Враца посреща във Враца знаменития маестро Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония и блестящата виолончелистка Лиляна Кехайова, която пристига от Виена специално за концерта. Ще я чуем в изпълнение на прочутия Концерт за виолончело и оркестър от А. Дворжак.

„Този концерт значително надминава двата ми концерта – както цигулковия, така и клавирния… това произведение ми носи много голяма радост и смятам, че не се лъжа в неговата оценка.”, пише Антонин Дворжак за своя концерт за виолончело, създаден през 1895 г. в САЩ.  Премиерата е на 19 март 1896 г. в изпълнение на Лио Стерн (английски вилончелист) в Queen’s Hall в Лондон с Лондонската филхармония, лично дирижиран от Дворжак. Въпреки факта, че концертът е създаден в Америка, той е проникнат от славянски интонации. Освен красиви кантиленни мелодии, Дворжак е поверил на соловия инструмент и героични интонации, виртуозни пасажи, акорди, двойни ноти. Формата на концерта е класическа: две бързи части рамкират бавното - драматично адажио ( I. Allegro II. Adagio ma non troppo III.Finale. Allegro moderato).

Впечатляващата програма на концерта „Традиции и съвременност“ на 21-ви септември, включва още и Симфония № 2 „Богатирска” в си минор от Александър Бородин.

Определяна за най-важното и мащабно произведение на композитора, връх в симфоничното му творчество, Симфония №2 е композирана между 1869г. и 1876 г.  Състои се от четири части: I. Сонатно аллегро. "Среща на героите", II. Скерцо. "Игра на герои", III. Andante. "Песен на Баян", IV. Финал. "Богатирски празник".

Още подробна инфорамия за гостуващите музиканти, включените в програмата произведения и композитори, е публикувана в Каталога на Симфониета-Враца за Есенния полусезон 2023/24г., който се продава в Билетен център „Гъбката“ до х-л „Хемус“. Билети и абонаментни карти за есенния полусезон, можете да закупите в Билетен център "Гъбката", т. 0896718303, 0899827060.