Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Фестивал на рибата и рибената саламура се проведе в село Кошава

  17.09.2023 23:00
Фестивал на рибата и рибената саламура се проведе в село Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура се проведе на брега на Дунав при село Кошава

            Събитието се организира в рамките на проект "Вкусът на традицията - нематериалното културно наследство на Видин и Бор за устойчив туризъм", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg – ИПП България – Сърбия 2014 – 2020“. Партньори по проекта са Сдружение „Видински фонд „Читалища“, Народно читалище „Съзнание-1928“, село Кошава и Центърът за нематериално културно наследство „Корени“ от град Зайчар, Сърбия.

            Гости на официалното откриване днес в местността „Рибарите“ на брега на река Дунав бяха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, кметският наместник на село Кошава Галина Николова и председателят на Център „Корени“ Перислав Дуцич. В празничния ден 17 септември, когато се почита и паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, се събраха много хора от двете страни на границата.

            С приветствие към присъстващите се обърна заместник-кметът Борисова: „Радвам се, че лошото време не ни уплаши днес и тук, на брега на Дунав, ще дадем началото на Фестивала на рибата, чието провеждане става възможно благодарение на проект, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. За да съживим традициите, да създадем още един мост за успешно сътрудничество между българската и сръбската страна, да реализираме различни програми и проекти“ – каза Борислава Борисова. Тя пожела на всички здраве, хубави емоции, мир и разбирателство в домовете.

Поздравления отправиха също Галина Николова и Перислав Дуцич.

Посетителите на фестивала имаха възможност да опитат вкусна риба и рибена чорба, да разгледат кулинарната изложба на български и сръбски автентични ястия, да се хванат на хоро под звуците на оркестър „Златорожие“ и да се забавляват.

Фестивалът продължи в салона на читалището в село Кошава с богата фолклорна програма с участието на български и сръбски самодейни състави.

17.09.2023