Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Монтана

Монтана празнува първия учебен ден

  15.09.2023 17:48
Монтана празнува първия учебен ден

Вратите на училищата са отворени, учителите посрещнат своите ученици, всички са усмихнати - празнуваме знанието.

Кметът на Монтана Златко Живков присъства на откриването на учебната година в пет училища в града.  Той пожела на учениците  да  бъдат вдъхновени,  усърдни, трудолюбиви  и жадни за наука, да се уважават взаимно, и да развиват своите способности.

Първолаците от цялата община получиха подарък от Живков -  книгата „Празник на буквите с любими детски писатели за всяка буква от Азбуката”.

Началото на тази учебна година е по-специално за гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан”. Учители, ученици и родители посрещнаха скъпи гости от гимназия „Филип Меланхтон” – Шмалкалден - Германия. Те заедно ще отпразнуват  50-годишнината от началото на своето сътрудничество! Юбилейната година се чества под надслова „Приятелството е като дърво. Няма значение колко е голямо, важно е колко дълбоки са корените му”. За големия ден в Монтана пристигна и кметът на Шмалкалден Томас Камински. Германският град е един от 14-те чуждестранни града, с които Монтана си партнира.

В първия учебен ден кметът на Монтана връчи почетни плакети на своя колега от Шмалкалден Томас Камински и на общинския съветник Клаус – Дитер Кайзер,  учителя Петра Бауершмит, бившия директор на немската гимназия Пенка Ненкова и настоящия Мария Бончева, за приноса им в това ползотворно сътрудничество. Още един учител бе отличен на тържеството. Тя се казва Ингрид Краус и е най-дългогодишният преподавател от Германия в училище „Петър Богдан” – Монтана.