Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Националният ден на добрата дума с манифест за позитивна дигитална култура

  13.09.2023 15:57
Националният ден на добрата дума с манифест за позитивна дигитална култура

На 15 септември кампанията с кауза призовава създателите на уеб, медийно и дигитално съдържание да осуетяват речта на омразата в онлайн пространството

Конкурсът „Сайт на годината“ за шести пореден път отбелязва инициативата „Национален ден на добрата дума“ със съдействието на Фондация за активно развитие на уеб в България. Навръх откриването на новата учебна година на 15 септември, кампанията с кауза призовава създателите на дигитално съдържание и уеб да бъдат посланици на позитивната дигитална култура и добър пример за подрастващите, като не подхранват и в същото време осуетяват езикът на омразата в онлайн пространството. Манифестът на „Добрата дума“ е отправен също към широката публика, но и към хората, които професионално се занимават с образование, медии, комуникации, общество и политика. „Обидата не е аргумент“ и „Ти си това, което публикуваш“, са част от посланията в манифеста на инициативата.

„Именно с думите, с които си служим, са нашата визитна визитна картичка в дигиталното пространство и трябва да се отнасяме с уважение и внимание към тях. Каним всяка организация и бизнес, всяко училище и клас да се включат като подкрепят манифеста. Насърчаваме учителите да го споделят със своите ученици  и да го дискутират заедно. Ще бъдат предоставени материали, съобразени с възрастовите групи.“, коментира Жюстин Томс, създател на конкурса „Сайт на годината“ и „Фондация за активно развитие на уеб“.

Призивът е отправен и към участниците в „Сайт на годината“ - български уеб дизайнери и програмисти, създатели на сайтове и приложения, както и професионалисти, които приоритизират дигиталния образ на своя бизнес. По случай 15-ти септември, денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище, регистрацията за конкурса „Сайт на годината“ ще бъде с 30% отстъпка. Организаторите насърчават разпространяването на „Добрата дума“ в дигиталното пространство, а тя често води началото си от класната стая.

Разпределен в 14 категории, всеки ппроект се оценява от 7 до 15 специалисти. Наред с професионалното жури победители се излъчват и от публиката, която всяка година е над 8 500 човека. До този момент, категориите с платено участие, събрали най-много участници са: „Сайт на Startup или малка фирма“, „Електронна търговия“, „Продуктов сайт“, а сред категориите с безплатно участие и гласуване само на публиката: „Сайт на кауза / НПО“ и „Подкаст“. Проектите в конкурса ще бъдат класирани от 40-членно жури, както и младежко жури, специалисти в областите: програмиране, софтуерно решение; дизайн, визия и маркетинг.

В конкурса могат да участват сайтове на всички езици, които са създадени в България. Надпреварата предизвиква участниците към използване на българската кирилица. Тя е писменост, която се отличава с по-лесно възприемане на информацията, а използването й е важно за нацията ни. Журито добавя бонус точки и по този критерий.

Кандидатстването в конкурса ще продължи до 30.09.2023 г. Победители получават статуетка и грамота по време на официална церемония, която ще се проведе на 2 ноември 2023 г.

Повече за категориите, етапите, журито и ползите от конкурса за всеки участник, можете намерите тук: Сайт на годината (bgweb.bg)

Повече за конкурса

Мисията на конкурса Сайт на годината е да поддържа платформа, която предоставя възможност на участниците да получат съвети и препоръки за своите уебсайтове като неразделна част от оценяването им. Така всеки участник обогатява своите познания и работи с експертно мнение. Това е високо признание и почетно място на сцена, популяризираща най-добрите – именно тези, които са се погрижили за добро представяне, функционалност и съдържание. Победителите получават наградата си и за добро потребителско преживяване, качествено разработване на сайта и регулярно обновяване.