Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин Спорт

100 години организиран футбол във Видин

  11.09.2023 14:17
100 години организиран футбол във Видин

На стадион „Георги Бенковски“  с грандиозен празник бе отбелязана 100-годишнината от създаването на първия футболен клуб в нашия град. Тържественото честване бе организирано от Община Видин и ОФК „Бдин-1923“. На градския стадион се събраха настоящи футболисти, ветерани, млади надежди, футболни деятели, запалянковци, за да почетат едновековния юбилей. Сред присъстващите бяха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, кметът на Община Монтана Златко Живков, заместник-кметът на Община Враца Александър Владимиров, заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, председателят на Общинския съвет Генади Велков, областният управител Иво Атанасов, заместник-областният управител Ани Арутюнян, президентът на Областния съвет на Българския футболен съюз (БФС) Иво Марков, президентът на ОФК „Бдин-1923“ инж. Жоро Василев, вицепрезидентът на клуба Стефан Филаретов, членовете на Управителния съвет на клуба Иван Вълчев и Светослав Димитров и други.

Празничната програма започна с детски футболен турнир, в който се включиха деца от клубовете ОФК „Бдин-1923“, ДФК „Видин“, ФК „Дуло“ и ФК „Пегас спорт-Видин“. Малките футболисти бяха поздравени от заместник-кмета на Общината Борислава Борисова. „Помнете, че Вие сте бъдещите футболисти на „Бдин“. Пожелавам на всички Вас да сте здрави, още много спортни успехи и воля за победа“ - каза Борисова. Тя връчи на всеки клуб купа и статуетки за участието им в днешния празник.

На футболния терен следобед се проведе демонстративна среща между ветераните на „Бдин“ и „Монтана“, която завърши 2:1 в полза на домакините.

По-късно на стадиона с приветствие към всички присъстващи се обърна кметът на Видин д-р Цветан Ценков. „100-годишнината е изпъстрена с много емоции. Радвам се да видя наши съграждани, които са допринесли за развитието на футболната игра. Какъв по-голям комплимент и дар от това нашият футболен клуб тази година да влезе в „Б“ група. Ангажиментите на ръководството на клуба и на Общината са огромни и целите, които сме си поставили, се надявам да ги сбъднем“ - каза кметът. 

 „Това е едно изключително място. Една от старите столици на България. Видин е с огромни традиции в най-великата игра, която всички толкова много обичаме. 100 години е сериозен юбилей. „Бдин“ е един изключително велик тим. Радвам се, че вече сте във второто ниво отново след толкова много години и Ви пожелавам от сърце огромно желание, за да върнете старата слава на този велик тим“ – с тези думи се обърна кметът на Монтана Златко Живков.

Заместник-кметът на Община Враца Александър Владимиров също отправи своите поздравления: „Бдин“ е отбор с история. Докато ги има тези деца отзад на терена, си струва всяко едно усилие. Всичко, което правим, го правим за тях - и във Враца, и в Монтана, и във Видин. Обичайте отбора, това води след себе си деца на терена, това води до бъдещи успехи. Във Враца ви очакваме, дай Боже, в „А“ група още догодина“.

„Днес е повод да Ви приветствам за труда, всеотдайността и старанието, които влагате за издигане авторитета на институцията, която се радва на заслужено присъствие в спортния живот на града и страната ни. Изразявам своята искрена благодарност към хората, свързали през годините житейския си път със спортния клуб. Оттук тръгват много футболни кариери – имена, с които всички ние се гордеем“, каза в приветствието си областният управител Иво Атанасов.

„Този празник ще остане завинаги в сърцата ни, защото „Бдин“ е вечен, бил е, ще бъде и ще пребъде във вековете. Спомняме си колко много легенди са играли в „Бдин“. Да си пожелаем успехи, всеотдайност и да обичаме от все сърце любимия отбор“ – обърна се към всички президентът на футболния клуб инж. Жоро Василев.

Една от легендите на „Бдин“ Петър Станков излезе с емоционално обръщение: „Днес обаче ще повдигна духа с нещо, което видях преди обяд. Дойдох тук и гледах детския турнир. Развълнувах се - много деца. Ето това е гордостта и дано продължава тази традиция. Има кой да ни замести, спокоен съм.“ По негова молба с едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички футболисти, които вече не са сред живите.

         „Искам да пожелая на моя роден клуб да заеме мястото, което заслужава, а именно като водещ клуб в „Б“ група, а и в близко бъдеще да намери място в Ефбет лига. Дано тази положителна промяна да продължи както за града, така и за спорта“ – каза бившият национал и състезател на видинския клуб Росен Кирилов.

След приветствията бяха наградени изявени спортисти, оставили следа във видинския футбол. Със златна значка на БФС бяха удостоени 7 футболиста, със сребърна значка – 11, а с бронзова – 10. Освен значките, те получиха и грамоти. Други 55 бивши и настоящи футболисти на „Бдин“ получиха почетни плакети от Общината, връчени лично от кмета д-р Ценков, както и плакети на ОФК „Бдин-1923“, които бяха поднесени от Стефан Филаретов и Иван Вълчев. Признание получиха и футболни съдии.

По повод юбилея Община Видин и Държавен архив-Видин бяха подготвили изложба, посветена на историята на футбола във Видин. Експозицията показа уникални снимки от най-интересните моменти на видинския клуб, кадри от емблематични мачове, ликовете на някои от най-големите футболисти на „Бдин“ и други любопитни факти.

За доброто настроение на всички се погрижиха  творците от Градския духов оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

Честването на 100-годишнината продължи с приятелска среща между отборите на „Бдин“ и „Ботев“-Враца, която приключи с равенство 1:1. Преди това председателят на Общинския съвет Генади Велков връчи статуетки на двата тима. А в небето полетяха бели и сини балони в цветовете на футболния отбор. Те бяха пуснати от малките футболисти от спортните клубове.

10.09.2023