Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Монтана

Монтана празнува Съединението

  06.09.2023 18:21
Монтана празнува Съединението

По време на събитията преди 138 години в Монтана, тогава Кутловица, е проведен митинг в защита на Съединението на княжество България и Източна Румелия. Изпратена е подкрепа на княз Александър Батенберг и правителството, Съставен е комитет за събиране на помощи. През ноември, когато Сърбия напада България, за да попречи на Съединението,  опълченци от Кутловица се явяват в тила на сръбската войска в боевете при Белоградчик и спомагат за отблъскването на врага.

 „Съединението на България е знаменателно събитие, което се различава от всички останали в нашата история”. С тези думи започна словото си кметът на Монтана Златко Живков по повод  тържественото отбелязване на историческата дата на централния площад „Жеравица” в Монтана. На сцената той бе придружен от председателя на Общинския съвет Иво Иванов.

„Това велико дело е извършено само от българи. Всички Велики сили са били срещу  обединението на страната ни. Прекланям се пред героичните ни предци, които са били  заедно и са успели да постигнат голямата цел  Съединение на Княжество България и Източна Румелия”, каза още Живков.

След речта на кмета, празника започна с концерт на Райна. Фолклорната певица изпълни  любими народни песни от пиринска, тракийска, шопска и северняшка фолклорни области. На сцената я съпроводиха танцьорите от ансамбъл  „Северняци” към ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“. Артистичен гост на празничната програма  бе и състав  „Фолклорни наследници“ от гр. Елин Пелин.

С още едно културно събитие Монтана отбеляза Съединението. Това е изложбата „Душата ми в храма“ на пловдивския художник Вълчан Петров  в Художествена галерия.