Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Спорт

Туристи от Мездра, Враца и Роман осъществиха тридневно пътешествие в Рила планина

  05.09.2023 14:05
Туристи от Мездра, Враца и Роман осъществиха тридневно пътешествие в Рила планина

В навечерието на Деня на Съединението - 6 септември, група от 50-на туристи от Мездра, Враца и Роман осъществиха тридневно пътешествие в Рила планина. Основната цел на организираната туристическа проява, която е включена в Спортно-туристическия календар на Община Мездра за 2023 г., беше изкачване на връх Вапа (2528 м н, в.).

Изкачването на рилския двухилядник беше извършено по маршрут: Учебно-спортна оздравителна база (УСОБ) на Технически университет - София (1668 м. н. в.) в планински курорт „Семково“ - хижа „Семково“ - кантон „Вапа“ - Вапски езера - връх Вапа, с дължина около 16 км в двете посоки и денивелация 860 м.

В ранното утро на 2 септември по живописната екопътека „Следите на ледника“ поеха 47 туристи. За около три часа и половина групата, водена от прокурор Евтим Евтимов, достигна до уникално красивите Вапски (Вапешки) езера - Долна Вапа (2234 м н. в.) и Горна Вапа (2268 м н. в.), похапвайки по горската пътека боровинки и малини.

Една част от любителите на природата от трите съседни града решиха да спрат до тук и да се върнат обратно, а останалите 28 изкачиха връх Вапа, от който се насладиха на пленителни панорамни гледки към околните рилски върхове и дори към язовир „Бели Искър“. Двама от най-издръжливите изкачиха и един от съседните върхове - Чемерна (2510 м н. в.).

Най-възрастният участник в изкачването на връх Вапа беше 70-годишната Виолетка Николчева, а най-невръстен - 9-годишният Преслав Иванов. Сред изкачилите своя пръв двухилядник в живота беше и 16-годишната Катерина Гетова. Групата на ветераните в прехода допълниха арх. Анета Гергова и Веселина Павлова.

Както подобава, вечерта туристическата проява завърши с веселба в УСОБ „Семково“ на ТУ - София, по време на която се извиха кръшни български хора̀.

По време на тридневния си воаяж в Рила планина туристите от Мездра, Враца и Роман посетиха Банско и разгледаха два от 100-те национални туристически обекта в района - Паркa за мечки в местността „Андрианов чарк“ край Белица и късносредновековната църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско, която е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата.