Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин Политика

Президентът присъства на откриването на Културен център „Жул Паскин“

  04.09.2023 22:00
Президентът присъства на откриването на Културен център „Жул Паскин“

Реставрираната сграда на Видинската синагога отвори врати като Културен център „Жул Паскин“

       Стотици гости и граждани се събраха днес, за да присъстват на официалното откриване на възобновената сграда, което стана възможно в рамките на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заедно с Видинския митрополит Даниил посрещна официалните гости на събитието, сред които президентът на Република България Румен Радев, придружен от съпругата си Десислава Радева, министърът на културата Кръстю Кръстев, Негово Превъзходителство г-н Йосеф Леви Сфари, посланик на Държавата Израел, председателят на Централен Израилтянски Духовен съвет и член на Изпълнителното бюро на ОЕБ "Шалом" Максим Делчев, главният равин на България Рав Йоел Ифрах, заместник-председателят на Държавна агенция „Архиви“ Румен Борисов, народният представител Любен Иванов, заместник областният управител на Видин Ани Арутюнян и др. На церемонията присъстваха и представители на различни еврейски организации у нас.

            Д-р Ценков се обърна с приветствие към присъстващите, в което отбеляза, че старопрестолен Видин се гордее с историята си и забележителните културни паметници, а местните хора са известни със своята толерантност към другите култури и религии. Като доказателство за съпричастието към съдбата на хора от друга вяра, д-р Ценков отбеляза мястото и на Българската православна църква, която има ключова роля за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Голям е приносът и на видинската общественост. В онзи период във Видин са живели над 1200 евреи и няма пострадали благодарение на застъпничеството на митрополит Неофит и на видинчани. „Духовността на Видин може всеки от Вас да я усети. Аз се радвам, че старопрестолният град Ви приветства с добре дошли и Ви пожелава да се насладите на този храм на любовта, защото духовността е любов“ – каза д-р Ценков.

В своето слово държавният глава Румен Радев заяви: „Видин в продължение на десетилетия очакваше този миг – денят, в който великолепната Видинска синагога ще може да заблести отново в своя автентичен вид. И аз съм сигурен, че само хората, които са виждали с очите си доскорошните руини на храма, могат да осъзнаят огромната работа, която е извършена, да оценят усилията на институциите, на местната власт, на г-н Ценков и неговия екип, да се възхитят на майсторството на реставраторите на Синагогата“. Президентът благодари на всички, които с труд, енергия и ентусиазъм са допринесли днес да бъдем свидетели на това чудесно събитие не само за Видин, но и за цяла България. Той благодари и на президента на Израел Ицхак Херцог за прекрасното видеообръщение, което бе излъчено по време на официалната церемония.

            Приветствия поднесоха още министърът на културата Кръстю Кръстев, г-н Максим Делчев и г-н Румен Борисов, който връчи поздравителен адрес от името на доц. д-р Михаил Груев - председател на Държавна агенция „Архиви“, а своята благословия даде Рав Йоел Ифрах.

            По време на церемонията нашият съгражданин проф. Вили Лилков подари на кмета д-р Цветан Ценков картина на Жул Паскин, която да остане за новия културен център.

            След това официалните гости бяха поканени от директора на Центъра Юлияна Димитрова да разгледат подредените по повод събитието изложби. Експозицията „Две гостуващи картини...“ на художниците Жул Пaскин и Мони Аладжем бе представена от д-р Богдан Александров, ръководител отдел в Художествена галерия „Никола Петров“, гр. Видин.

Интерес представляваха и експонираните 29 старопечатни еврейски книги, предоставени от Централен държавен архив.

Гостите имаха възможност да се запознаят и с оригинали на документални материали, свързани с откриването и освещаването на Синагогата в гр. Видин през 1894 г., както и с изложбата под наслов „Осъждане и спасение“, включена в Националната програма за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, предоставена от Държавна агенция „Архиви“. Изложбата бе представена от Светлана Кръстева, началник на отдел "Държавен архив" – Видин.

Присъстващите разгледаха красивата сграда на реставрираната Синагога под звуците на Симфониета – Видин.

 От 5-ти септември до 22-ри септември 2023 г. входът за Културен център „Жул Паскин“ е свободен.

4.09.2023