Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин Политика

Над 250 деца се включиха в проявата „Спортувай с президента“

  04.09.2023 21:47
Над 250 деца се включиха в проявата „Спортувай с президента“

Днешната проява е част от инициативата на държавния глава „Спортувай с президента“ и в нея участваха деца от различни възрастови групи от всички спортни клубове на територията на Видин. Официален гост на събитието бе президентът на Република България Румен Радев. Спортните умения на видинските деца наблюдаваха и кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев.

Д-р Ценков приветства младите хора, като им пожела да спортуват активно и да радват със спортните си постижения не само близките си, но и Видин, и цяла България. Кметът се обърна и към президента Румен Радев, подчертавайки ролята на нашия град като един от най-значимите български градове.

От своя страна, Радев благодари на д-р Цветан Ценков и неговия екип за поканата да присъства във Видин, както и за вниманието, с което общинското ръководство се отнася към проблемите на спорта. Президентът отправи благодарности към треньорите и родителите за това, че стимулират децата да спортуват. „Направили сте верния избор, защото бъдещето на България зависи от това да има млади хора, здрави, силни и ентусиазирани, които чрез спорт и учение изграждат характер и са готови да посрещнат предизвикателствата на бъдещето“, каза още Радев на младите спортни таланти.  

Тестът се проведе на реновираната закрита лекоатлетическа писта до стадион „Георги Бенковски“ и е предназначен за оценка на общата физическа годност и е цялостна програма за мотивация и физическо възпитание на децата. Той се състои от 7 упражнения: скок от място, хвърляне на топка, лицеви опори, коремни преси, совалка, бягане на 400 метра и измерване на гъвкавост. Постигналите най-високи резултати от „Президентския тест“ през годината в различните възрастови групи ще бъдат удостоени със специални награди и званието „Млад спортист“ на церемония в Администрация на президента в края на учебната година.

Инициативата „Спортувай с президента“ цели насърчаване на физическата активност на българските деца чрез извънучилищни спортни занимания и алтернативни форми за физическо възпитание като противовес на обездвижването сред младите хора.

След спортните игри кметът на Видин д-р Ценков се срещна с президента Радев в Заседателната зала на Община Видин. Присъстваха и секретарят на Общината Емилиян Енчев, заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова, Светослав Скорчев. Кметът д-р Ценков подари на държавния глава картина на архитект Белин Моллов, изобразяваща емблематични забележителности на старопрестолния Видин.

4.09.2023