Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Къде трябва да оставите телефона си, докато спите

  03.09.2023 17:07
Къде трябва да оставите телефона си, докато спите

Телефонът е нашият най-добър приятел, който побира целия ни свят. От години мобилните устройства са незаменими в нашето ежедневие, работа и личен живот.

Има обаче момент от денонощието, когато е добре да го оставите настрана. Дори по-далеч, отколкото вероятно сте свикнали.

Експерти от Световната здравна организация и други известни организации препоръчват да държите мобилния телефон поне на 1 метър от леглото си.

Това ще ограничи излагането ви на радиочестоти, които могат да навредят на здравето ви по различни начини. Ако имате възможност да го отдалечите повече от метър, това е още по-добър вариант.

Вредното електромагнитно излъчване на мобилните устройства е навсякъде около вас и начинът, по който ви засяга, зависи от много фактори.

Най-важна е мощността на източника на излъчване, но също толкова голямо влияние оказва и честотата на излъчване, както и колко дълго сте излагани на него.

Постоянното излагане на радиация нарушава енергийната структура на биологичните системи. Последствията могат да бъдат както психически, така и физически заболявания.

Радиацията от мобилни телефони (и други подобни устройства) може да бъде свързана с повишен риск от рак и проблеми с психичното и репродуктивното здраве, посочват изследвания. И въпреки че все още няма достатъчно научни доказателства за това и някои от ефектите на мобилните телефони може да се появят само в дългосрочен план, имаме достатъчно съмнения относно безопасността на мобилните телефони.