Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Юбилеен концертен сезон на Симфониета-Враца

  31.08.2023 18:33
Юбилеен концертен сезон на Симфониета-Враца

Юбилеен концертен сезон Есен-Зима 2023 на Симфониета-Враца започва от 1-ви септември.

Той е посветен на 100 години от рождението на Радосвета Бояджиева- диригент и основател на Врачанската филхармония и 50-годишнината от създаването на Държавна филхармония-Враца.

Програмата на предстоящия музикален сезон бе представена в Пресклуб БТА от Христо Павлов – директор на Врачанска Симфониета.

 „Двете събития са свързани, тъй като без Радосвета Бояджиева едва ли по онова време във Враца щеше да има Държавен оркестър. Благодарение на нейния талант, упоритост и авторитет на първа жена-диригент, както и на други обстоятелства е било възможно създаването на Държавен оркестър.”, поясни Павлов.

Сезонът се открива на 1-ви септември от 19.00 часа в София- зала „България”. Концертния цикъл „Традиции и съвременност” е посветен на 100-годишнината от рождението на големия български диригент Радосвета Бояджиева и е под диригентството на Христо Павлов. Солисти са Виктор Костов – пиано и Кристиян Христов – тенор. В програмата са включени творби на М.Лисенко, Чайковски, Прокофиев, Римски-Корсаков, Рахманинов.

Във Враца сезонът започва с „Оперна гала” на 8-ми септември в Градската концертна зала под диригентството на Никола Петров. В програмата са включени  арии и дуети от Верди, Росини, Бизе, Маскани, Доницети, Хендел, Гуно, Офенбах, Чайковски,П.Хаджиев и др.

По случай 50-годишнината  от създаването на Врачанската държавна филхармония на 21.ви септември в Градската концертна зала във Враца  ще бъде представен концертен цикъл „Традиции и съвременност”. Програмата включва Дворжак- концерт за виолончело и оркестър и Бородин – Симфония №2”Богатирска”. Диригент е Найден Тодоров, а солист Лиляна Кехайова/виолончело/.

„През юбилейния сезон във Враца ще гостуват световно известни диригенти и солисти, ще има и световни премиери, както и уникални постановки, което ще постави Враца на Световната музикална сцена”, обяви Христо Павлов.

Емилия РАЛЧЕВА

Последни
Анкета
Доволни ли сте от избора на новия български патриарх?

Резултати