Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

Рекорден брой деца се включиха в „Лято в библиотеката“ във Враца

  30.08.2023 22:00
Рекорден брой деца се включиха в „Лято в библиотеката“ във Враца

Над 2 400 деца се включиха в инициативите от „Лято в библиотеката 2023“, организирани от Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца. В периода от 21-ви юни до 30-ти август са проведени общо 44 събития, в които участие са взели деца от всички възрастови групи. За пореден път, акцентът на програмата беше стимулиране на творческото мислене и креативността, емоционалната и социалната интелигентност.

Децата до 7 години активно се включиха в приказна лятна читалня на открито в парка зад паметника на Христо Ботев. Известни харизматични личности от града бяха специални гости на библиотеката и четоха традиционни и съвременни приказки на най-малките любители на вълшебните истории.

За първи път тази година се проведе и предизвикателството #BookTok – изтанцувай книгата, което събра най-големите почитатели на социалната мрежа, танците и музиката, а с помощта на библиотекарите научиха и колко богата колекция от биографии за популярни личности има в библиотеката.

Символно кодиране и първи програмни кодове написаха и участниците в работилница „Код: Аз-буки“. Чрез комбинация от цифри и букви децата разпознаваха шифър, който ги отвеждаше до конкретна детска книга. С напредване на седмиците, малките изследователи успяха да усвоят и няколко начина за криптиране и декриптиране на съобщения. В Детски отдел имаха възможност да се запознаят и с роботите Bee Bot и Finch, с помощта на които създадоха първите си програмни кодове.

Детски отдел и Тийн залата на библиотеката посрещаха почитателите на забавната наука. По време на работилниците участниците откриха колко интересна може да бъде науката, като направиха различни лесни за изпълнение експерименти.

За първи път тази година се проведе и работилница за писане на Глаголица. По време на ателието, участниците научиха кои са глаголическите букви, какво послание носи всяка една от тях и направиха първи опити за писане и четене.

В инициативите активно се включиха участници от детските градини в града, частните занимални, както и много деца и родители, както и гости на града.

През лятото екипът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца се включи и в поредното издание на празника „Врачански теферич“, организиран от Община Враца, в които най-голямата атракция беше разходката с библиобус в парка до стадион „Христо Ботев“. Мобилната библиотека съпътстваше и всяка от изнесените летни читални, а родителите се възползваха от възможността да направят първите читателски карти и да заемат първите книги на децата си още в парка.  

Тийнейджърите и младежите от града и съседни населени места не пропуснаха възможността да се срещнат с трима от най-популярните инфлуенсъри в България – Мартин Светославов-Мъци, Йоан-Петър и Боян Тодоров.

Финалът постави танцова формация „Елит“ с уъркшоп по танци за най-активните ни участници. Модерната хореография беше вдъхновена от легендарната двойка Барби и Кен.

Очаквайте много изненади от Регионална библиотека и през учебната година.