Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Монтана

Двоен празник събра мало и голямо в Николово

  27.08.2023 21:38
Двоен празник събра мало и голямо в Николово

В напълно променена зала започна традиционният за село Николово фолклорен събор „Пъстрина пее и танцува“.  Обновената сграда на читалище „Народен будител 1927“ събра десетки зрители, певци и танцьори.

Основният ремонт на читалището е най-голямата инвестиция, направена в Николово със собствени средства на община Монтана, заяви секретарят на общината Мариус Конов. Той прочете приветствие от кмета Златко Живков, който не присъства на събитието, заради официална визита в побратимения на Монтана град Шмалкалден в Германия.

„ В Николово живеят будни хора, които неведнъж в историята си са отстоявали своите права и които заслужават да имат съвременна, подредена, европейска среда за работа, творчество и празници“, се казва в писмото на кмета.

Пред публиката говори кмета на Николово Димитър Стоянов и председателят на читалището Цеца Тодорова.

„Имаме три състава, работим с хореографи, библиотеката ни е богата, разказа тя. Фолклорният събор се прави всяка година в последната събота на август от незапомнени времена. В него  участват певчески и танцови групи от селата Славотин, Долно Белотинци, Липен, Замфирово и Горно Церовене. Благодаря на кмета на  Монтана и на целия екип, благодарения на които днес сме в тази приветлива среда, допълни Тодорова.”

 След програмата всички се събраха на площада. Под звуците на духовия оркестър „Монт мюзик“  традиционно завърши празника с хоро.