Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Нов училищен автобус за СУ „Св. св. Кирил и Методий“

  21.08.2023 18:56
Нов училищен автобус за СУ „Св. св. Кирил и Методий“

Новото превозно средство бе предоставено на Община Видин от Министерството на образованието и науката (МОН). Със заповед на кмета д-р Цветан Ценков училището по изкуства е определено за преимуществен ползвател за превоз на деца и ученици на задължителна предучилищна и училищна възраст.

Днес заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова връчи ключовете на новия автобус на директора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ инж. Бисерка Каменова. На събитието присъства и заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова.

За първи път от 2008 година Община Видин получава училищен автобус от МОН. Новото превозно средство е с 32+1 места, климатик и оборудване, съгласно нормативните изисквания за превоз на деца и ученици. „Общинското ръководство реши, че най-голяма нужда от този автобус има училище „Св. св. Кирил и Методий“. Радвам се, че имам удоволствието да предам ключовете от името на кмета на Община Видин. Един от основните приоритети на общинското ръководство е равен достъп до качествено образование и новата придобивка е още едно доказателство за това. Пожелавам дълги години безаварийно ползване“, каза Борисова.

Директорът на учебното заведение благодари на Общината и отбеляза, че до момента училището е разполагало само с един автобус. Миналата учебна година част от учениците са ползвали специализиран превоз. Новият училищен автобус ще се движи по предварително изготвен часови график и маршрут, като учениците ще бъдат придружавани от учител.

На територията на Общината има 8 средищни училища и 2 детски градини. Със средства от държавния бюджет тези учебни заведения организират транспорт на деца и ученици от населени места, в които няма училище. В момента Община Видин подготвя транспортната схема за новата учебна 2023/2024 година. „Всичко, което се прави, е в името на по-доброто бъдеще на нашите деца“, подчерта Борислава Борисова.

21.08.2023