Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Шесто издание на Патриотичен събор "Войводска вечер"

  21.08.2023 13:48
Шесто издание на Патриотичен събор \

Войводска вечер 2023: Да пазим делото на илинденци и да не предаваме българщината

При огромен интерес премина шестото издание на Патриотичен събор "Войводска вечер". Събитието се състоя на 19 август в подножието на Врачанския балкан и беше открито от Красимир Богданов – председател на Областния комитет на ВМРО-Враца.

В съботната вечер, стотиците врачани и гости на града изпълнили пространството край реката до моста за Згориград видяха историческа възстановка в изпълнение на „Национален съюз Единение". Сцени от мирния живот на българите и издевателствата на поробителя, създаването на революционната организация, клетвата на четниците и сраженията с турците потопи публиката в атмосферата на славното Илинденско-Преображенско въстание, чиято 120 годишнина отбелязваме през 2023 г.

Фото-изложба „Лицата на Илинден“, представи портретите на най-изтъкнатите дейци на македоно-одринското освободително движение: Гоце Делчев, Даме Груев, Пере Тошев, Христо Матов, Иван Гарванов, Борис Сарафов, полк. Дрангов и др. Песни за комити и войводи изпяха обичаният народен певец Володя Стоянов, младият дует Бисера и Лидия, врачанския певец Борислав Савов, а популярния зевзек Дедо Скръц представи юнашки рецепти и местни ястия.

Гостите на събора имаха възможност да посетят щандовете с произведения на традиционни български занаяти - дърворезба, иконопис, изделия от керамика, метал и вълна, оръжейно производство. Всички участници опитаха от приготвения на място курбан по войводски. Вечерта завърши с призива, че днешното поколение е задължено да пази спомена и делото на Илинденци и не трябва никога да предава каузата на българщината!