Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Здраве

От случая във Враца към катастрофата на здравната система

  19.08.2023 19:52
От случая във Враца към катастрофата на здравната система

САМОИЗСМУКВАНЕ

***** Общественото здравеопазване все повече се превръща в хранилка, която се самоизяжда

.„Всичко е объркано в тази държава.”

Думите са на д-р Кети Ценова. Тя е управител на врачанската многопрофилна областна болница, която нашумя тези дни в медиите с педиатричното си отделение, което на 15 август вероятно ще бъде закрито.

Формалната първопричина за скандала във Враца са ниските заплати. Докторите, ако са на пълен трудов договор, взимат по 1250 лева брутна заплата (чисти 969.97лв.), началникът на отделението – 1450 брутна (чисти 1125.17 лв.) Сестрите са малко над минималната. Четири от тях също са подали молба за напускане, още три се готвят да го сторят. Всички ще отидат в новата многопрофилна частна болница, която се изгражда – на хвърлей място от държавната. В нея ще има 198 легла, като педиатричното отделение ще е с 20 легла. И заплатите ще са далеч, далеч по-човешки. .Значи може и другояче.

Ето ги първите два проблема: защо държавните болници се ограбват и самоограбват люто и защо частниците могат да плащат достойно възнаграждение, а държавата не може.

Д-р Кети Ценова е на поста си от половин година. Заварила е болницата с 18.1 млн. лева дългове, смъкнала ги е с 1 милион. Можеше и да е повече! Защото от справката, която направих, се оказа, че НЗОК дължи половин милион лева забавени плащания за болницата.

Милионите дългове въобще не са изключение. В момента болничните държавни заведения у нас са натрупали над половин милиард борчове към доставчици. От година на година растат. Хм, не открих частна болница, която да дължи на НЗОК или на нейни доставчици.

За сметка на това десетки са примерите, в които Здравната каса дължи милиони и милиони просрочени плащания и на частни, и на държавни болници..

Открих и друго – проблемите на врачанската болница започват преди близо десетина година, когато започват да се трупат дългове. Защо се трупат?

Заради ограбването й от изреждащи се нейни управители, сменяни с всеки нов министър и нов шеф на Здравната каса. И е ясно на всички защо всеки нов висш държавен управител в тази сфера започва да сменя като носни кърпички шефовете на районните здравни каси и управителите на болниците..

Системата е проядена тотално от корупция.

Върхът на наглостта във Врачанската болница е преди петилетка – в нейните помещения, с нейното оборудване, с нейните лекарства, с нейните лекари, сестри и санитари започва работа частна болница. Това се нарича приватизиране на приходите и национализиране на разходите. Схемата е позната от годините на прехода като „входно-изгодна икономика”, която широко бе приложена първо от прочулата се печално групировка „Мултигруп”, чиито наследници и в момента ни управляват. Загубите от тази „болница в болницата” са 13 милиона лева, с лихвите са сегашното равнище на борча. Раздиплянето на скандала стигна до тогавашен зам.министър на здравеопазването, с чийто подпис е разпоредена аферата. Но мин. г. родната прокуратура прекрати разследването поради „недоказаност” на обвинението. Мога да посоча и др. скандални случаи в различни държавни болници, вкл. редовно двойно калкулиране на извършените операции и на дните болничен престой.

И нищо!

.***** ПАРИТЕ - ЗА ЛЕГЛО ИЛИ ЗА ПАЦИЕНТ *****

.За полугодието разходите на районната здравно-осигурителна каса за Врачанско – за болнично лечение, диспансери и т.н. във Врачанска област са 25 805 047.

От 12 здравни заведения там, които се финансират от Здравната каса, 10 са държави и общински и 2 – частни: болница и дентален кабинет.

От тях областната болница „Христо Ботев” е получила 9 116 626 лева за 300 легла (месечно на легло 5 064,79 лв), онкологичният център (общ за Северозападна България) - 5 714 187 лв. за 112 легла (месечно на легло по 8503. 25 лв). По-високата цена на онкологията се обяснява с цената на необходимите медикаменти и материали за процедурите. А например многопрофилната болница в Бяла Слатина е взела 2 255 293 лв. за 100 легла (месечно на легло по 3 758.82 лв.)

Т.е. разходите за болницата в Бяла Слатина са 74.2% от тези за областната въпреки несравнимостта между двете здравни заведения.

.Защото дори един-единствен фактор да вземем – населението, то разликата между двете общини – Врачанската и Бяла Слатина е над 3 пъти в броя му (60 361 срещу 19 360) При това болница „Христо Ботев” като областна поема по-тежките случаи от целия регион, в който към днешна дата живеят 148 874 души. Същата картина се очертава и при сравнение с други болници във Врачанска област – например тази в Мездра или Козлодуй.

.Оказва се, че разпределението на парите от Националната здравна каса няма нищо общо с реалността – натовареността на отделните болници, тежестта на медицинските случаи в тях, компетентността и възможностите им.

Основно зависят от броя на медицинския персонал (във врачанската – 576 души, в Бяла Слатина – 164 души, т.е. разлика 3.5 пъти) и бройката легла, независимо от ранга на болницата и онова, с което тя се занимава.

Ако си мислите обаче, че в страната е по-различно, дълбоко се лъжете. Същата картина се очертава и при анализа на парите за здраве, които направих в Кърджалийска област, в Габровска…___________________________________________

С една дума – в държавното здравеопазване парите не следват пациента, какъвто беше замисълът с клиничните пътеки, не зависят нито от броя и болестите на населението, а се определят само и единствено от брой легла и брой медицински персонал. ___________________________________________

.И в значима степен – и на книга.

Защото в малките общини болничните легла са наследство от социализма и заради демографската катастрофа практически не се използват всички - водят се само на книга. Нищо, че във във Враца са много натоварени, а в Мездра надали имат толкова работа.

Следователно финансирането от НЗОК е безкрайно далеч от действителността и напълно е скъсало с реалността - натовареността с пациенти, компетентността и степента на лечението, което осигуряват различните болнични заведения.

.Това е първият проблем, г-н министре и г-н управител на Здравната каса.

И е ваша работа да го откриете, проучите и решите! И ако е моя работа да ви посочвам как се профукват неефективно десетки милиони годишно само в една област и над милиард за цялата държава, то не моя работа оправянето на бардака - нямам пълномощия като вас.

ГРАБЯТ ЛИ ЧАСТНИЦИТЕ?

.Според министър Христо Хинков обаче проблемът бил друг. Ето какво каза той на 10 август във Враца:

- Частни болници, които изсмукват ресурса от държавните болници, е проблем, който трябва да решим заедно и трябва да намерим начини. Един от начините е да се консолидират всички тези предлагани медицински дейности и от частни, и от държавни болници.

.Ами хайде сега да видим след самоизсмукването на държавното има ли сега, в момента негово изсмукване и от частното! Има ли го или не и ако ги има – колко и кои?

Във Враца съществува второ многопрофилно здравно заведение - Първа частна болница. За полугодието тя е получила от Здравната каса 3 137 324 лв. за 120 легла. Или месечно на легло по 4 357,39 лв., което е значително по-малко от парите в държавно-общинската болница „Христо Ботев”.

Вижда се и другото - парите за частниците (заедно с един частен дентален център) са само 12,33% от всички отпуснати средства за областта от НЗОК.

Ясно е, че те не създават проблема за финансовия недостиг в системата. Ясно е, че „лошите” здравни частници не са причината за финансовите колапси на системата. .

Може би обаче тази област е специфичен случай за страната.

Тогава нека да погледнем столицата, която е препълнена от частни здравни болници.

За полугодието Здравната каса е изхарчила общо 492 412 108 лв.

От тях за държавните болници са отишли 300 821 951 лв. или 61.09% от всички пари.

За частните са 48.91% или 191 590 156 лв. Сумата е 80% от тази за държавното здравеопазване.

Обаче от тези близо 200 милиона лева над половината - 119 864 624 лв. са дадени на ”София мед” и „Аджибадем”. Т.е. почти две трети.

Всички останали частни здравни заведения са получили общо 71 725 532 лв. или 14,5% от парите за здраве, които се харчат в столицата. Само 14.5%.

Така че министърът бърка, като твърди, че частното здравеопазване изсмуквало държавното. Това дори теоретически е невъзможно, понеже ръката, която раздава парите, не е частна, а е държавна. И ако съществува такова изсмукване, то е държавно, с участието на държавата и чрез корупцията на държавните служители.

.Но парадоксът е, че министърът, едновременно бъркайки, може да се окаже и прав.

Да е прав обаче не по принцип, както винаги обичат да говорят политиците ни, за да избягат от детайлите, за които те са отговорни. Да е прав обаче за два частни случаи, за които иначе и той, и шефът на Здравната каса, и управниците ни мълчат като пукал.

Защото частните "Аджибадем" и "София мед" взимат една четвърт от всички пари за здравеопазване в столицата! Една четвърт - всеки четвърти лев!

Защото частните „София мед” и „Аджибадем” получават с 16.7 милиона лева повече, отколкото общо, заедно, съвкупно се дават на трите най-значими общопрофилни държавни болници у нас.

Сборната сума за Пирогов (38 435 677 лв), Военномедицинска академия (36 061 784 лв.) и Александровска болница (28 638 343 лв) е 103 135 804 лв.

Две от тях покриват и спешната медицинска помощ, вкл. и нощем, което е скъпа дейност и която не винаги се заплаща от НЗОК (ако пострадалият е без осигуровки).

С тези пари те са като парии срещу 119 864 624 милиона за двете толерирани и финансово привилегировани частни здравни заведения.

Болничните легла в трите държавни болници са с пъти повече, лекарите и медицинския персонал – също с пъти. И всички знаем, че и трите държавни болници са натоварени до краен предел.

Тогава за какво говорим? За нищо по-различно от държавна корупция, държавна хранилка, държавна неефективност и държавно мълчание около проблемите.

Те най-сетне трябва да започнат да се решават, а не да се размятат оценки на ангро и без посочване на примери, както постъпи Хинков.

Например отдавна е ясно, че 350 здравни заведения са прекалено много за страната и част от тях са неефективни. Например за ваша изненада Мездра, за която стана дума, здравно е подплатена по-добре дори и от столицата! Без да има такава нужда!

Ясно е, че механизмът на финансиране от Здравната каса, независимо какво се твърди официално, практически е поравно и на калпак – без оглед на действителните нужди.

Ясно е, че заради това се харчат пари бадева, които в годишно изражение са между 1 и 1.5 милиарда лева.

Ясно е, че частното здравеопазване е беден роднина на привилегированото държавно здравеопазване. Но то също е бедно, понеже истински критерии за това кой как работи в него няма.

Ясно е, че бедният роднина обаче си има двама много богати роднини в столицата, седнали нашироко на държавната софра, за които нито един властник или политик не желае да говори.

Ясно е, че на територията, наречена България, наистина всичко е объркано. И се мешат потайно и по недопустим начин примитивен социализъм и най-примитивен капитализъм, защото така се скрива политиката и политиците на клептокрацията.

Докато не се започне от парите - от катастрофалният начин на финансиране и дейност на Здравната каса и Министерството, родното здравеопазване все повече ще затъва в калта.

Автор - Григор ЛИЛОВ

*** на снимката е държавната болница във Враца