Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея

  19.08.2023 18:30
Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея

Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.
Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Румен Радев на Шипка: Днес казваме стига! 3-ти март е червената линия на нашето търпение

Президентът Румен Радев говори пред събралите се за церемонията, с която се отбелязват 146 години от Шипченската епопея. Хиляди българи се изкачиха на историческия връх за националното честване.

Радев призова 3 март да бъде запазен като национален празник на България. В словото си пред Паметника на свободата на Шипка държавният глава обяви:

"3 март е червената линия на нашето търпение. Днес казваме "не" на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност. Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена".

В речта си държавният глава коментира промените в Конституцията, предложени от управляващата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" ,ГЕРБ и ДПС. Един от текстовете в проекта предвижда 24 май да бъде националният празник на страната.

 

Последни
Анкета
Доволни ли сте от избора на новия български патриарх?

Резултати