Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
България

Свети Иван Рилски - небесен покровител на българския народ.

  18.08.2023 13:31
Свети Иван Рилски - небесен покровител на българския народ.

Българската православна църква отбелязва на 18 август Успението на Свети Иван Рилски, обявен за небесен покровител на българския народ.

Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, разположено в полите на Осоговска планина, край р. Струма. Като юноша той копне да се посвети в служба на Бога и постъпва в манастир. След като приема монашеството, напуска манастира. Установява се в Рила и основава Рилския манастир. Още приживе наричали Иван земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса.

Умира на 18 август 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител.

Според монашеските правила, след няколко години гробът бил разкопан, за да приберат костите му в манастирската костница. Тогава установили, че тялото на светеца не се е разложило в земята - останало нетленно. Монасите го положили в нарочно изработена дървена ракла и оттогава тези свети мощи са предмет на почит от монасите и всички вярващи. Но мощите на Рилския подвижник не останали постоянно в обителта, която носи неговото име.

През годините мощите на светеца са били местени в Унгария и Велико Търново. През 1183 г. унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и мощите на Йоан Рилски са пренесени в унгарската столица Гран (дн. Естергом), откъдето са върнати в България след четири години. След освобождението на България от византийско иго Цар Асен ги пренася през 1195 г. в столицата Търново. През 1469 г. мощите на Иван Рилски са върнати в Рилския манастир.