Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

С екологична инициатива „Зелен ден на Мездра“ приключи проект

  08.08.2023 16:53
С екологична инициатива „Зелен ден на Мездра“ приключи проект

С екологичната инициатива „Зелен ден на Мездра“ приключи проектът „Пилотно въвеждане на демонстрационно училищно компостиране в гр. Мездра”

С екологична инициатива под наслов „Зелен ден на Мездра“ приключи изпълнението на Проект „Пилотно въвеждане на демонстрационно училищно компостиране в гр. Мездра”. Той е реализиран от Община Мездра със средства от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

В събитието, което се състоя на площад „България“, се включиха деца от градските детски градини и от селата Брусен, Дърманци, Лик, Ослен Криводол, Ребърково и Царевец, възпитаници на Детско-юношеската школа на ОФК Локомотив - Мездра и на Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР), ученици, родители и др.

Под формата на беседа един от менторите по проекта - Петър Петров, запозна присъстващите със същността и с правилата за разделно събиране на отпадъци и на процеса по компостиране, с ползите от рециклирането на отпадъци и от компостирането и т. н.

При голям интерес от страна на подрастващите премина викторината с гатанки и въпроси на екологична тематика. Отговорилите вярно получиха пособия за рисуване и занимателни игри.

По време на „зелената“ инициатива бяха наградени участниците в конкурса за детска рисунка на тема „Компостиране“, организиран в рамките на дейностите по проекта. В конкурса взеха участие повече от 50 малки художници на възраст от 4 до над 10 години. Техните рисунки бяха подредени в обща художествена изложба на открито, а всички участници си тръгнаха с атрактивни награди, изработени от екологични материали - игра за умни деца „Да пазим природата“, игра с карти „НеСМЕТни съкровища“, сгъваема раничка и раничка за оцветяване, дървен пъзел, къщичка за птици, боички, флумастери и моливи.

Специален поздрав към участниците в инициативата поднесоха възпитаници на музикалния педагог Анета Петкова от ЦПЛР - Мездра.

Повече информация за всички инициативи по проекта можете да намерите на фейсбук профила „Да компостираме заедно“:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100092843021384

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати