Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

Проект въвежда училищно компостиране в гр. Мездра

  07.08.2023 17:09
Проект  въвежда училищно компостиране в гр. Мездра

Пресконференция по Проект „Пилотно въвеждане на демонстрационно училищно компостиране в гр. Мездра“

В изпълнение на Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №BG16M1OP002-2.009-0046-C01/ 11.02.2022 г. в Община Мездра се проведе пресконференция по Проект „Пилотно въвеждане на демонстрационно училищно компостиране в гр. Мездра“, финансиран със средства от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие по процедура чрез подбор BG16М1ДЗ002-2.009 „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“.

На пресконференцията координаторът по проекта Гергана Гергова представи пред аудиторията основната и специфичните цели на проекта, основните дейности, който ще бъдат реализирани и очакваните резултати от неговото изпълнение.

Основната цел на проекта е предприемане и внедряване на редица нови управленски подходи в община Мездра, за да се стимулира превенция на генерирането на биоразградими битови отпадъци в общината.

Специфичните цели на проекта са:

• да отклони част от потока на биоразградими отпадъци от общия поток отпадъци, предвидени за депониране,

• да внедри екосъобразно поведение и мислене на учениците от I до VIII клас чрез Зелен час на класния ръководител, обучителна програма, игри и работилници,

• да разработи Общински план за действие за нулеви отпадъци.

Основните дейности по проекта са:

• Дейност 1. Подготовка на демонстрационен проект,

• Дейност 2. Реализация на демонстрационния проект:

► Мярка 1. Разработване на Общински план за действие за превенция образуването на битови отпадъци (План за нулеви отпадъци),

► Мярка 2. Създаване на програма за компостиране и превенция на генерирането на отпадъци в две пилотни училища в община Мездра.

• Дейност 3. Кампании за популяризиране на резултатите от проекта,

• Дейност 4. Управление на проекта,

• Дейност 5. Информация и публичност.

Проектът е на обща стойност 384 789,27 лв., от които 321 755,92 лв. европейско финансиране, 56 780,45 лв. национално съфинансиране и 6 252,90 лв. общинско съфинансиране.