Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура Монтана

Излъчиха победителите в конкурса „Награда Лъчезар Станчев за сонет – песен“

  05.08.2023 21:06
Излъчиха победителите в конкурса „Награда Лъчезар Станчев за сонет – песен“

 Единственият конкурс за сонети в България тази година е шести поред

За шеста поредна година във Вършец се конкурираха творци, които ценят класическата форма на сонета. Шейсет и девет поети от цялата страна взеха участие във всебългарския литературен конкурс, организиран от Община Вършец на името на родения в града автор на текста на песента „Усмивката“.

 Конкурсът е подкрепен от „Фондация Лъчезар Станчев за поезия“ – съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах „Огоста“, БНР- „Радио Видин“, Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана и Вестник „Вършец“.

 Крайният срок за изпращане на сонетите беше 16 юли, а обявяването на имената на отличените автори и произведения и връчването на наградите се проведе на 3 август пред НЧ „Христо Ботев – 1900“ във Вършец, като част от Празника на курорта, минералната вода и Балкана – „Вършец 2023“. На церемонията присъстваха кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров и секретарят на Общината инж. Даниела Тодорова.

Творбите от тазгодишното издание на амбициозния литературен форум бяха оценени от жури в състав: Атанас Капралов – председател и членове: Магдалена Маркова – основател на ЛК „Касталия“ и проф. Румяна Л. Станчева. Оценяването на произведенията беше напълно анонимно.

И тази година темата за любовта отново остана без конкуренция.

„Този интересен конкурс заслужава да пребъде – и заради паметта на своя патрон Лъчезар Станчев, и заради прославата на китното курортно градче Вършец, и заради извисяващия дух на откровените талантливи произведения“, каза по време на церемонията по награждаването председателят на журито, талантливият поет Атанас Капралов.

„В изпратените за конкурса четиринайсетстишия личи стремежът да изненадаш с оригинална идея, да я представиш в логично развитие и да я превърнеш в чувство с помощта на красивата класическа форма. Изборът на победител беше труден между толкова сполучливи поетични изяви“, сподели проф. Румяна Л. Станчева – член на журито и дъщеря на Лъчезар Станчев, която беше водеща на церемонията по награждаването.

Първа награда, грамота и парична премия от 300 лева получи поетът Ангел Дюлгеров за произведението му „Сонет за словото”.

Втора награда с грамота и парична сума от 100 лева получи Диана Фъртунова за сонета „Люспа от змей“ .

Отличия с грамоти получиха Калин Михайлов за „Рицарски сонет“ и Дафинка Станева за „Сонетен спомен“.

Осемнадесет подбрани произведения от всички участвали в конкурса сонети, са включени в малък сборник „Лъчезарни сонети 2023“, издаден от фондация „Лъчезар Станчев за поезия“.

Кметът на общината Иван Лазаров прие предложението на директора на Националния литературен музей Атанас Капралов, в следващото издание на конкурса да бъде учредена и награда за стихотворение, посветено на Вършец

    I –во място

СОНЕТ ЗА СЛОВОТО

Забавяно и с дни, и със години,

пренасяно със гълъби, в карети,

на кораби, по лед и през пустини

било е словото през вековете.

А днес незастраховано от грешки,

преди да е видяно или чуто –

пространствата световни и човешки

пресича то за части от минута.

С теб, бързо слово, кой ли ще опази

духа щастлив на романтични нрави?

Не знам по-сладка мъка от онази,

разяждан от съмнение греховно,

да виждаш как тя отговора бави

на твойто обяснение любовно.

                           Ангел ДЮЛГЕРОВ

Последни
Анкета
Доволни ли сте от избора на новия български патриарх?

Резултати