Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Световен ден на динята - 3 август

  03.08.2023 00:02
Световен ден на динята - 3 август

Световният ден на динята се отбелязва на 3-ти август, но се празнува предимно в САЩ. На този ден се организират различни игри, надяждания и артистично дълбаене (carving) на динената кора, което превръща плода в огромна скулптура. Динята е един от най-обичаните плодове в цял свят и е вечен символ на лятото, доброто настроение и здравето.
Ето защо динята заслужава собствен специален ден:
Динята е и плод, и зеленчук. Плод е, защото расте от семка, съдържа много плодови захари. Зеленчук е, защото принадлежи на семейството на краставиците и тиквите. Според официалната класификация - тя е плодов зеленчук.
В един средно голям резен диня има повече ликопен отколкото в един едър червен домат. Това е вид каротеноид - един от най-мощните антиоксиданти. Той премахва оксидативния стрес - особено при спортисти и активно движещи се хора.
Динята съдържа средно 91.5% вода и това е прави едно от най-пълноценните хидратиращи средства, директно от природата. Сокът на динята съдържа много електролити, полезни за метаболизма, витамини и минерали, сред които се открояват желязото и калцият.

Една голяма диня има захарност, колкото половин ябълка, което прави динята идеална за диети и разтоварващи режими. Сокът има регулиращ храносмилането ефект и е полезен за бъбреците. И все пак повече от 2 кг диня на ден не е препоръчително.
Динята може да се сервира в необичайни комбинации както с козе сирене, прошуто, в салати. Динената кора в азиатската кухня се пържи, а смлените семки се ползват като поръска в ястия и салати, тъй като също са много полезни.