Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Заместник-министър посети Северозападното държавно предприятие

  31.07.2023 14:11
Заместник-министър посети  Северозападното държавно предприятие

Заместник-министърът на земеделието и храните Мирослав Маринов посети  Северозападното държавно предприятие

Проблеми в горския сектор бяха обсъдени на работна среща във Враца, на заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов с представители на дърводобивни и дървопреработващи фирми. В нея участваха инж. Веселин Нинов, директор на Северозападно държавно предприятие, инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, директорите на Регионалните дирекции по горите и директорите на Държавните горски и ловни стопанства на територията на СЗДП.
Провеждането на срещата е по инициатива на зам. министъра Маринов, който възнамерява да направи серия от срещи в цялата страна с колеги от бранша. Заместник министъра изрази благодарност към присъстващите, че след наводненията е имало проверки, които показали, че държавните горски стопанства и добиващите фирми си вършат добре работата и работят
законно. „Затова сме тук – да ви благодарим и да ви пожелаем да работите все така коректно“, заяви зам.министъра. Той допълни, че това доказва правилно изпълнение на дейностите по стопанисване, опазване и контрол в горските територии. Според него начинът на работа трябва да се надгражда и подобрява, за да се гарантира устойчивото стопанисване на горите.
Според него с приетите промени в Закона за горите ще се улесни значително работата при добив и реализация на дървесина на корен.
Заместник-министърът коментира още, че трябва да се работи целенасочено за възстановяване на общественото доверие към професията на лесовъда и стриктното спазване на правилата е ключово за възстановяване на доброто име на всички заети в отрасъла. „Ако нас ни нямаше, щетите от наводненията, щяха да бъдат в пъти по-големи“, каза още Маринов.
По време на срещата директорът на Северозападно държавно предприятие, инж. Веселин Нинов, заяви, че големият проблем понастоящем е реализацията на дървесина, който е вследствие на високите цени от миналата година. „Всички сме убедени, че условията са такива и ще продаваме на цена, на която някой е готов да плати. Никой не е очаквал,
че ще има чак такъв срив на пазара“.
Представители на дърводобивните и дървопреработващите фирми изложиха своите виждания относно проблемите, съпътстващи тяхната работа. По повод високите цени на дървесината, поискаха те да се индексират според инфлацията. Според тях кризата в цял свят оказа влияние на цената и тя е по-висока в България. В отговор инж. Нинов заяви, че пазарът е този, който ще определи цената и обеща да има достъпни обекти за всички фирми.
Тема на разговорите бе и нормативната уредба, като представителите на сектора посочиха, че трябва да се обмисли промяна в наредбите за сечите и за възлагане на дейности в горски територии и продажба на дървесина.
Участниците в срещата коментираха и пътната инфраструктура в горските територии, като настояха да се разработи и приеме Национална програма за развитие на горската пътна мрежа. Като проблем представителите на фирмите посочиха още недостатъчната работната ръка. Заместник-министър Маринов обясни, че предстои заседание на Националния съвет по горите, на който тези въпроси ще бъдат подробно разгледани и ще се търси тяхното
адекватно решение.
„Продължава засиленият контрол върху всички дейности, които се извършват в горските територии, с акцент на изпълнението на противопожарните мероприятия“, подчерта инж. Стоян Тошев- изпълнителен директор на „Изпълнителна агенция по горите“. Той се обърна с апел към дърводобивните фирми да се спазва нормативната уредба, свързана с добива
и транспортирането на дървесина.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати