Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Областният управител присъства на откриване на компостираща инсталация в Оряхово

  26.07.2023 11:58
Областният управител присъства на откриване на компостираща инсталация в Оряхово

По покана на кмета на Община Оряхово Росен Добрев, областният управител Надя Донкинска присъства на 25.07.2023 г. на официална церемония за откриване на обект: „Инсталация за предварително третиране на смесено събран битов отпадък и компостираща инсталация за разделно събран зелен отпадък, разположени на територията на Община Оряхово“, в изпълнение на проект „Изграждане на инсталация за предварително третиране и инсталации за компостиране, в рамките на Регионалната система за управление на отпадъците в Регион Оряхово“. 

На церемонията присъстваха и кметовете и представители на общините Оряхово, Бяла Слатина, Козлодуй, Мизия, Кнежа, народните представители Красен Кръстев и Мартин Харизанов и представител на фирмата изпълнител „Райкомерс Конструкшън“ ЕАД.

Областният управител Надя Донкинска поздрави Росен Добрев и представителя на фирмата изпълнител за реализацията на проекта и отбележи важността на новоизградените инсталации за постигане на целите, заложени в европейското и национално законодателство, свързани с управлението на отпадъците.  Донкинска отбеляза, че с изпълнението на проекта ще бъдат разкрити и нови работни места, които ще са необходими за експлоатация на инсталациите.

Основната цел на проекта, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г., е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци, генерирани на територията на общините от Регионално сдружение за управление на отпадъците – Оряхово.

С новата компостираща инсталация ще се удължи експлоатационния срок на Регионалното депо за неопасни отпадъци - Оряхово, чрез значително намаляване на годишните количества депонирани отпадъци.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати