Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Частично бедствено положение в Бяла Слатина

  23.07.2023 18:04
Частично бедствено положение в Бяла Слатина

Кметът на община Бяла Слатина обяви частично бедствено положение на територията на града и в селата Търнава, Попица и Търнак.

По подадени данни от кметовете на населените места на територията на общината най-засегнатите от бурята са Търнава и Попица. В село Търнава има много счупени клони, паднали дървета и стълбове, прекъснато е електрозахранването, разрушени са покриви.

Ето как обобщава  NOVA опустошителната буря над някои региони в страната в нощта срещу неделя:

За часовете през нощта са паднали над 20 хиляди мълнии

Серия мощни бури удариха страната ни в нощта на събота срещу неделя. Според радарите в тъмната част на денонощието над страната ни са паднали над 20 хиляди мълнии. Прогнозите за силна неустойчивост се оправдаха - ядрото на буреносния фронт навлезе у нас от съседна Сърбия малко преди полунощ и премина последователно през Северозападна България, през цялата Дунавска равнина и южно от Балкана от Сливенско, до централното Черноморие.

Най-опустошителни бяха явленията в Северозападна България и Сливенско, където освен поройния дъжд, се извиха силни пориви на вятъра и падна градушка, на места с големината на орех. В крайните северозападни райони има сигнали за паднали дървета по пътищата и нарушения на електроснабдяването.

Кадри, изпратени до NOVA, показват силната буря с дъжд и вятър, която премина през село Търнава, област Враца малко след полунощ. След нея останаха множество паднали дървета и скъсани проводници по главната улица. На места изпочупените клони са толкова големи, че е невъзможно преминаването на автомобили. Електрозахранването в селото спря по време на бурята.

„От силната буря паднаха циглите на къщата, а тя се клатеше”, споделя Бинка Христова, която живее в Търнак. Върху две паркирани коли паднал навеса пред дома ѝ. Във видинския град Кула хората казват, че щетите са като след бомбардировка. 30-годишен бор беше пречупен на две.

Кметът на община Бяла Слатина обяви частично бедствено положение на територията на града и в селата Търнава, Попица и Търнак.