Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Справочник

Настъпва пикът на юлските жеги - температурите могат да надвишат 40 градуса

  22.07.2023 10:33
Настъпва пикът на юлските жеги - температурите могат да надвишат 40 градуса

Времето през уикенда ще бъде преобладаващо слънчево и горещо с дневни температури между 35 и 40 градуса, като се прогнозира съботата да е по-топлият почивен ден. Нощите ще са задушни, а стойностите на термометрите ще са от 20 до около 25 градуса.

В събота следобед са възможни летни валежи с гръмотевици в Родопите, в нощта срещу неделя – в Дунавската равнина, в последния почивен ден – на изолирани места по крайбрежието и вечерта – в Рило-Родопския масив.

Последната пълна седмица на юли ще настъпи с поредната топла вълна от Северна Африка. Кулминацията ще е в средата на периода с дневни температури до 42-43 градуса. Локално са възможни и по-високи стойности.

Около пика на юлските жеги ще премине студен атмосферен фронт с мощни пориви на северозападен вятър. Ако се запази прогнозираната конфигурация, отново ще има по-мощни гръмотевични процеси с краткотрайни порои и градушки в сряда и четвъртък.

Ще изпратим юли и ще посрещнем август с много слънце и палеща жега. Около 2-3 август се очертава нахлуване на по-студен въздух с условия за летни бури с градушки.