Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Kaufland с мисия да запази българския розов домат

  20.07.2023 13:02
Kaufland с мисия да запази българския розов домат

Уникална програма за Договорно изкупуване дава сигурност и предвидимост на българските производители.Специален вид пчели валидират качеството на продукцията

 Kaufland България продължава своята мисия да стимулира родното производство. От миналата седмица клиентите могат да намерят във филиалите на най-големия ритейлър у нас български розов домат, който се продава под собствената марката „Брей!“. Продукцията „Брей!“ е резултат от уникалната програма на веригата за Договорно изкупуване на българска продукция. Системата на партньорски отношения с българските производители дава сигурност и гарантирана реализация и видимост на произведената от тях продукция. Договорите с Kaufland осигуряват дългосрочно изкупуване на продукцията, помагат на производителите да планират приходите си и да оптимизират разходите за логистика, предоставяйки транспорт на продукцията.  В резултат на програмата Kaufland гарантира наличности от българска продукция с проследено качество на регалите в хипермаркетите си.

“Българският домат е изчезващ продукт и той е изчезващ от няколко години насам. Не е от вчера, не е и от днес. Точно това ни накара да потърсим решение на този проблем с изчезващия български домат. Този проблем се решава именно чрез договорите за производство. Чрез тях ние успяваме да ангажираме дългосрочно нашите производители в производството, като им задаваме ясни правила какво очакваме от тях и в кой период от годината.”, коментира Иван Иванов, ръководител направление „Плодове, зеленчуци и цветя“ в Kaufland България.

Всеки един от плодовете и зеленчуците под марката „Брей!“ е с гарантиран български произход и сертификати за качество, включително и международния GLOBAL G.A.P. В допълнение, производителите покриват изискванията на социално-отговорния сертификат GRASP, а 100% от артикулите се тестват в независими лаборатории. Сортовете се подбират чрез множество селекции, при които само най-вкусните и най-познатите на клиента са обект на производство под марката „Брей!“. На етикета им е указан и района на производство.

В новия епизод на рубриката „За качеството с Биляна Гавазова“ потребителите могат да видят как се отглежда розовият домат „Брей!“, както и през какъв качествен контрол преминава, преди да стигне до рафтовете в магазина. „Ние ги изследваме за около 7 хиляди вида различни пестициди, като в тях влизат най-различни източници - от водата, от третиране на листната маса и други. Чрез постоянния контрол ние поддържаме висок стандарт на качество. Тези, които не отговарят на качеството, не се допускат в търговската верига“, коментира още Иван Иванов.

Фирма „Загора Био“ е един от производителите на български розов домат за марката „Брей!“. Важна част от процеса по отглеждането му са специален вид пчели, които освен че помагат за опрашването, са и гарант за качеството му. „Наличието на пчели в оранжерията е гаранция за крайния клиент, че тази продукция е произведена без употребата на каквито и да е отрови и химикали, защото ако употребяваме каквато и да е отрова, тези пчели не биха били живи“, споделя Тотьо Петков, главен агроном в „Загора Био“.

Зрителите на „За качеството с Биляна Гавазова“ ще имат възможността да получат ценни съвети в новия епизод на рубриката, като това как да разпознаят свежите и качествени домати. Рубриката, която носи името „За качеството с Биляна Гавазова“, се излъчва всеки вторник в YouTube канала на Kaufland.

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.