Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Lidl предаде за рециклиране 16 тона бутилки

  20.07.2023 12:58
Lidl предаде за рециклиране 16 тона бутилки

Пластмасовите бутилки са събрани в автоматите на веригата и ще послужат за производството на нови бутилки още тази есен

 Първите близо 16 тона PET бутилки, събрани в автоматите на Лидл България, бяха предадени за рециклиране. В следващите дни предстои и втора доставка на същото количество. Събраният материал ще послужи за производството на бутилки с 30% рециклиран материал, които ще се използват за вода под собствена марка на Lidl – Saguaro.

Партньори на Лидл България в този процес са българските компании ЕКО ПЕТ ЕАД, където се извършва подготовка за рециклиране и ИТД ЕООД за същинското рециклиране и производство на преформи – заготовки за нови пластмасови бутилки.

Предаденото количество от 16 тона бутилки ще бъде достатъчно за производството на около 3,4 млн. бутилки за вода от 0,5 l с 30% рециклиран материал, каквато е зададената от Европейския съюз цел за всяка нова бутилка от PET материал от 2030 г. Производството е поверено на друг дългогодишен партньор на Лидл България – българската компания Балдаран, като бутилки изворна вода под собствената марка на Лидл България Saguaro с вложен 30% рециклат ще влязат в продажба в страната още тази есен. Двете компании планират добавяне на рециклиран материал в бутилки и на други продукти от портфолиото собствени марки на Лидл България, произвеждани от Балдаран.  

Така, чрез своя пилотен проект, Lidl реализира на практика модела „от бутилка в бутилка“ като чистият и качествен материал, който се събира от клиентите на веригата, влиза отново в хранителната индустрия в България, изпълнявайки една от основните цели на проекта.

Пилотният проект на Лидл България стартира в края на март и само за първите два месеца събраното количество надхвърли 1 100 000 бутилки и кенове. Интересът на потребителите продължава да расте и благодарение на активната им роля до момента – по-малко от 4 месеца след старта – в автоматите на Lidl са събрани над 3 200 000 опаковки, от които над 2 000 000PET бутилки и над 1 000 000алуминиеви кенчета.

Интересът на хората към рециклирането е еднакво силен в големите и по-малките населени места, като в някои градове в последните 2 седмици събираемостта на автоматите достига нива от над 5000 опаковки средно на ден. Безспорен шампион е автоматът в град Добрич, в който се връщат между 7000 и 8500 бутилки/кена дневно. За сравнение по около 6000 опаковки на ден събират най-натоварените автомати в държави, в които тази система работи от години.

В рамките на своя пилотен проект Lidl постави автомати за обратно събиране на опаковки в десет свои магазина в девет града на страната – София, Варна, Пловдив, Добрич, Габрово, Монтана, Провадия, Троян и Балчик. Повече информация за инициативата и списък с магазините на Lidl, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук: www.lidl.bg/reload

За Лидл България 

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 119 магазина в 53 града и над 4000 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели, наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.