Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Трети международен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“

  17.07.2023 17:31
Трети международен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“

В Мездра официално беше отрит Третият международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“

В деня на Св. вмчца Марина - 17 юли, в гр. Мездра официално беше открит Третият международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“ (3th International Folklore Festival „The Folklore Magic of Mezdra“).

Това стана с тържествена церемония на площад „България“, на която бяха представени участниците във фестивала - фолклорни ансамбли от 11 държави от пет континента - Австралия и Океания, Азия, Африка, Европа и Северна Америка:

• Държавен музикален колеж „Кара-Мурза“ (Kara-Murza State Musical College) от Гюмри, Армения,

• Фолклорен танцов aнсамбъл „Мездра“ (Folk Dance Ensemble „Мezdra”) от Мездра, България,

• Грузински фолклорен танцов ансамбъл „Болнели“ (Georgian Folk Dance Ensemble „Bolneli“) от Болниси, Грузия,

• Гума Расан Ачо Латте (Guma' Råsan Åcho' Latte) от остров Гуам, Тихи океан,

• Фондация Тегал Арт Хаус (The Tegal Art House Foundation) от Тегал, остров Ява, Индонезия,

• Пекинска танцова академия (Beijing Dance Academy) от Пекин, Китай,

• Кумпулан Кесениан Персадатари (Kumpulan Kesenian Persadatari) от Малайзийски университет Теренгану от Куала Теренгану, Малайзия,

• Фолклорна група „Звездите Регада“ (Folk Group „Stars Reggada“) от Младежка фолклорна асоциация „Регада фолклор и Нари“ от Уджда, Мароко,

• Танцова компания „Монарка де Мексико“ (Compañia de danza „Monarca de México“) от Мексико сити, Мексико,

• Любителско културно-артистично дружество „Коста Абрашевич“ (АKUD „Kosta Abrašević“) от Валево, Сърбия,

• Филипино-американска общност в Колорадо (Filipino-American Community of Colorado - FACC) от Денвър, САЩ.

На официалното представяне присъстваха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, арт директорът на фестивала Мирослав Аспарухов - главен художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл „Мездра“, и Валентин Вълчев - председател на НЧ „Просвета 1925“ - гр. Мездра.

„Тази година случихме на хубаво време, топло, и на хубави хора - ще стане един прекрасен фестивал, каза в приветствието си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Това зависи от всички Вас. Защото Вие ще останете приятели за цял живот.

Такава е и ролята на тези фестивали. Защото, каквото и да правим, в крайна сметка, добротата трябва да победи. Добротата е бъдещето на нашия свят - и всички трябва да се борим за това. На добър час! Желая Ви всичко добро на територията на община Мездра и на България!“

За финал домакините и участниците във фестивала си размениха подаръци и се снимаха за спомен.

Снощи участниците във „Фолклорната магия на Мездра“ изнесоха концерт в с. Моравица. Тази вечер от 18:30 ч. те ще изнесат концерт в с. Зверино, а утре, 18 юли - още два концерта: от 17:00 ч. в с. Брусен и от 19:00 ч. в с. Дърманци.

Кулминацията на 3th International Folklore Festival „The Folklore Magic of Mezdra“ е на 19 юли (сряда), когато от 19:00 часа участниците във фестивала ще направят дефиле в централната градска част на Мездра, а от 20:00 часа ще изнесат заключителен галаконцерт на площад „България“.

В тазгодишното издание на фестивала участват 11 фолклорни ансамбли с над 200 танцьори, певци и музиканти от Армения, България, Грузия, Гуам, Индонезия, Китай, Малайзия, Мароко, Мексико, Сърбия и Филипините. Организатори на събитието са Ансамбъл „Мездра“, Община Мездра и НЧ „Просвета 1925“ - гр. Мездра.

Мирослав Гетов,

снимки: Павел Петров/ Община Мездра