Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Мултимедийната Фантазия „Властелинът на пръстените“ със Симфониета – Враца

  17.07.2023 15:20
Мултимедийната Фантазия „Властелинът на пръстените“ със Симфониета – Враца

Премиера на мултимедийната Фантазия „Властелинът на пръстените“ със Симфониета – Враца и  световни солисти

Специално за турнето, в България пристигат виртуозният цигулар Роман Ким и световните солисти - Деница Лафчиева (кларинет), Александър Гордън (виола). Премиерните спектакли са на 22.07 от 21ч. в Летен театър - ВеликоТърново и на 23.07 от 20 ч. в София, кино „Люмиер“. Следват: 24 Юли - 19.00ч. Стара Загора - Културен център Ст. Загора; 25 Юли - 20.00ч. Бургас - Зала НХК;  26 Юли - 19.30ч. Варна - Зала 1, Фестивален и конгресен център и 27 Юли - 19.00ч. Пловдив - Дом на културата "Борис Христов".

Впечатляващата премиера за България на Фантазия „Властелинът на пръстените“ по музика на Хауърд Шор е забележителна обработка на виртуозния музикант Роман Ким за цигулка, кларинет, виола и симфоничен оркестър. Представена атрактивно, със споделени творчески истории, мултимедия и виртуозни изпълнения на живо, с Врачанския симфоничен оркестър, под диригентската палка на Александър Гордън (Земцов). Водещ е телевизионното лице на вечната музика в България, оперният певец и режисьор – Марио Николов.

Фантазията „Властелинът на пръстените“ е аранжирана за световните музиканти със специалното разрешение на композитора на оригиналната музика към прочутата филмова трилогия и носител на „Оскар“, „Грами“ и „Златен глобус“ - Хауърд Шор. Специално внимание е отделено на партията на виолата. Всеизвестно е, че музикантът със световна слава Александър Гордън (Земцов) е виолист и диригент, и поради това Роман Ким пише партията на виолата така, че изпълнението да позволява на Александър Гордън и да дирижира едновременно оркестрантите.

Освен, че произведението Фантазия „Властелинът на пръстените“ ще бъде изпълнено за първи път в България, меломаните ще имат възможност да чуят и невероятния инструмент, на който свири виртуозът Роман Ким. Цигулката е специално модифицирана по вкуса на Роман Ким - има релефен гриф, струните са ръчно изработени от г-н Ким, а лъкът на цигулката е по-дълъг от стандартните модели. Материалът, от който е изработен, се пази в пълна тайна. Запознати твърдят, че лъкът е направен от рециклирани кукли Барби. Всички тези подобрения позволяват на Роман Ким да звучи по един много необикновен и специален начин, а публиката ще се потопи в невероятната музика от филма „Властелинът на пръстените“ с уникалното изпълнение на световно признатите  музиканти - Роман Ким, Деница Лафчиева, Александър Гордън и Симфоничния оркестър на Враца.

В програмата на мултимедийния концерт Фантазия „Властелинът на пръстените“ на 22 юли от 21.00 ч. в Летен театър Велико Търново ще чуем още - музика от Джон Уилямс и други любими филмови теми, аранжирани за симфоничен оркестър с неповторимия звук на Симфониета-Враца под диригентската палка на Александър Гордън (Земцов).

Билетите за Фантазията „Властелинът на пръстените“ са в продажба на касите на залите, в мрежите на Ивентим и Грабо. Подробна информация за всички зали, часове и билетни каси е публикувана в Фейсбук събитието: ФАНТАЗИЯ "ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЕСТЕНИТЕ" с РОМАН КИМ, ДЕНИЦА ЛАФЧИЕВА, АЛЕКСАНДЪР ГОРДЪН I ТУРНЕ '23