Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Кмет поздрави видинчанката Йоана Георгиева за спортни успехи

  12.07.2023 16:40
Кмет поздрави видинчанката Йоана Георгиева за  спортни успехи

Кметът на Общината поздрави видинчанката Йоана Георгиева за постигнатите спортни успехи

Състезателката на „Бдин 77“ Йоана Георгиева спечели преди броени дни златен медал на 200 метра едноместен каяк и сребърен медал на 500 метра от Световното първенство по кану-каяк за младежи и девойки до 23 години в Аурондзо (Италия).

Днес кметът на Видин д-р Цветан Ценков се срещна с нея и треньора й Цветан Иванов. На събитието присъства и заместник-кметът на Общината Борислава Борисова.

„Вие сте гордостта на нашия град. Видин има изключителни спортисти. Надявам се да постигнете още големи резултати. Следващата титла да бъде олимпийски медал“ – заяви д-р Ценков. Той изрази надежда до края на месеца да се проведе редовна сесия на Общинския съвет и да бъде гласувано дарение за младата състезателка, което да подпомогне нейното развитие. Кметът припомни, че в момента по Националния план за възстановяване и устойчивост се подготвя проект за енергийно обновяване на Гребната база. Целта е тя да се превърне в модерно спортно съоръжение. Предвижда се лиманът да бъде почистен и да бъде изградено яхтено пристанище, като по този начин гребците да имат по-лесен достъп до реката.

Д-р Цветан Ценков връчи на Йоана и нейния треньор плакети на Община Видин, грамота и подари рекламни материали.

20-годишното момиче бе обявено за Спортист №1 на Видин за 2022 година. Йоана е европейска шампионка и бронзова медалистка от Световното първенство миналата година. Тя сподели, че чувството да си на върха е уникално, но тези победи изискват много лишения и труд. „Винаги има още много какво да се желае, всичко това обаче си струва, когато се качиш на стълбата и чуеш химна на нашата прекрасна страна“ – каза състезателката. Йоана Георгиева се подготвя за Световното първенство за мъже и жени, което ще се проведе през месец септември в Дуисбург, Германия.    

Цветан Иванов, който бе избран за треньор на Видин за 2022 г., изказа благодарност на Община Видин за оказваната финансова подкрепа. Той обяви, че главната цел на Йоана е да спечели квота за Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

12.07.2023