Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Започва работа по проект за цялостна енергийна трансформация на сграда

  11.07.2023 22:09
Започва работа по проект за цялостна енергийна трансформация на сграда

Започва работа по проект за цялостна енергийна трансформация на сградата на СУ „Св. св. Кирил и Методий“

На специално събитие в училището по изкуства бе подписан договорът между Община Видин и „КИД ПЛЮС“ ЕООД за извършване на строително-монтажните работи по проект „Изпълнение на енергоспестяващи мерки за достигане на сграда с близко до нулевото потребление в „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Видин“. Подписите си под документа сложиха кметът д-р Цветан Ценков и управителят на фирмата Валентин Кръстев.

На събитието по повод стартиране на изпълнението на мерките за енергийна ефективност на обекта присъстваха  още заместник-кметовете Десислава Тодорова и Борислава Борисова, директорът на училището Бисерка Каменова, учители и ученици.

В приветствието си по време на тържеството г-жа Каменова заяви, че този мащабен проект е чакан с нетърпение от всички. Тя припомни, че СУ „Св. св. Кирил и Методий“ е единственото в Северозападна България с изучаване на музика, изобразително изкуство и хореография, което има 138-годишна история. Откакто е построена сградата през 1968 г., не е правен ремонт на фасадата. С изпълнението на проекта то ще се превърне в по-привлекателно за ученици, учители и родители. Бисерка Каменова изказа благодарност към д-р Ценков и към заместник-кметовете Тодорова и Борисова за професионализма и подкрепата.

Видинският кмет поздрави присъстващите, като отбеляза: „Хубаво е, че нашите предци са мислели за това, че духовността на българина трябва да се съхранява и това училище е носител на тази духовност“. Той сподели, че проектът е свързан с много интензивна работа и екипът на г-жа Тодорова и нейният отдел по европроекти са успели да го доведат до момента, в който стартират дейностите. Д-р Цветан Ценков изрази увереност, че фирмата изпълнител ще извърши качествено своята работа. „Не е тайна, че по отношение на всички проекти, които извършваме във Видин – и за блоковете, и за централната градска зона, имаме проблеми и със строителите, и с хората, които работят, и с материалите. И цялата тази криза ни се отрази негативно, но въпреки всичко Община Видин се справя с проблемите и се надявам до края на годината да приключим всички проекти и да преобразяваме Видин лека-полека“ – подчерта д-р Ценков. И изрази надежда, че догодина учители и ученици ще видят училището си наистина обновено и ще могат да работят още по-успешно и да създават творци.

Събитието завърши със специален поздрав – изпълнение на народна песен и общо хоро с танцовия състав към училището.

Проектът „Изпълнение на енергоспестяващи мерки за достигане на сграда с близко до нулевото потребление в „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Видин“ се осъществява чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 г., по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Бенефициент е Община Видин, а партньори: Енергийна агенция - Пловдив и NORCE Norwegian Research Centre AS.

Цената на подписания договор е общо в размер на 1 999 633,07 лв. без ДДС или 2 399 559,68 лв. с ДДС.

С помощта на проекта сградата на училището ще се превърне от конвенционална във високоефективна, в която значителна част от енергията се доставя от възобновяеми източници. Въвеждането на енергоспестяващи мерки ще намали топлинните загуби по външните ограждащи конструкции. Ще бъдат изградени фотоволтаична инсталация за покриване на собствените нужди и термопомпено отопление. Това ще позволи над 90 % от използваната енергия да дойде от възобновяеми източници. По този начин  сградата ще достигне енергиен клас А+, с близко до нулевото потребление на енергия - най-модерната и най-иновативна технология.

11.07.2023