Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин Култура

Северозападен фестивал на Карвинг изкуството

  10.07.2023 16:59
Северозападен фестивал на Карвинг изкуството

 Народно читалище „ Пробуда-1925“ в село Флорентин, област Видин организира първия по рода си в северозапада фестивал на Карвинг изкуството върху плодове и зеленчуци.

   Фестивалът има за цел да вплете красотата на фолклора с изкуството да се твори с плодове и зеленчуци. Да се потопим в майсторлъка на влашката кухня. Да съхраним и пресъздадем фолклорното богатство на България.

 Програмата:

14.07.2023г. от 18:00 часа- откриване на работилници по карвинг изкуство, кулинария, изложба на детски рисунки и театрална работилница.

Фолклорен концерт с участието на състави от България и Румъния.

15.07.2023г. от 10:00 часа - откриване на работилница за карвинг изкуство. Всеки ще има възможността да се потопи в изкуството да твори с плодове и зеленчуци.

- Представяне на Карвинг изложба
- Кулинарна изложба

Концертна програма:

- Фолклорен състав „Флорентиана“ ще представи фолклорен спектакъл „Плодородие“
- Групи от региона и чужбина
- Гост изпълнители
- Нестинарски танци
- Народен певец Светослав Стойчев

 В двата фестивални дни ще имате възможността да се запознаете с местни производители , на мед, вина, сладки изкушения, кулинарни изложби от Румъния и България. Също така всеки желаещ ще има възможността да твори върху плодове и зеленчуци.

В двата фестивални дни всеки желаещ ще има възможността да се потопи в бита и ежедневието на флорентинската домакиня от преди 100 години / етнографска изложба/

Фестивалът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” по програма „Любителско творчество”.

За повече информация : Борислав Митрашков  тел: 0892777943