Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

„Севилският бръснар“ на Летните музикални празници

  07.07.2023 15:13
 „Севилският бръснар“  на Летните музикални празници

Третото издание на оперно-оперетния фестивал се провежда на фона на емблематичната забележителност Стамбол капия в центъра на Видин. Събитието бе открито официално от заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин Борислава Борисова. „С изключително вълнение заставам на тази сцена – едно прекрасно място за провеждането на един прекрасен фестивал. За трета поредна година Видин е домакин на Летните музикални празници, чийто вдъхновител е нашата съгражданка проф. Иванка Нинова. Сърдечни благодарности от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, от името на общинското ръководство и от мое име към нея и към всички, които обединиха усилия и творческа енергия, за да стане възможно това престижно музикално събитие, което се превърна вече в традиция и е част от богатата културна програма на Общината“ – каза Борисова и пожела две незабравими вечери с оперното и оперетното изкуство.

Проф. Иванка Нинова, която е почетен гражданин на Видин, оперна певица и преподавател по класическо пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров", от своя страна благодари за финансовата и морална помощ на Община Видин и на всички останали съмишленици, подкрепили Летните празници: „Заедно с Държавна опера – Варна, сдружение „Опера за България“ и Симфониета – Видин ние трета година успяваме да направим този фестивал. Надявам се да прекарате две прекрасни вечери, пожелавам Ви приятно слушане“.

Почитателите на оперното изкуство се насладиха на популярното произведение на Джоакино Росини - „Севилският бръснар“, под диригентството на маестро Григор Паликаров. В ролите видяхме Владимир Бурянов (граф Алмавива), Любен Байчински (доктор Бартоло), Добромир Момеков (Фигаро), Христина Трайкоска (Розина), Петър Найденов (Базилио), Дзан Юнян (Фиорело) и Аида Пипоян (Берта).

Летните музикални празници продължават на 8 юли, когато от 20:00 ч., отново пред Стамбол капия ще бъде представена обичаната оперета „Веселата вдовица“ на Франц Лехар.

Режисьор на спектаклите е Александър Мутафчийски. Участва общински хор "Гена Димитрова" – Плевен, с диригент Анелия Дечева.