Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Археологически комплекс „Калето“ в Мездра стана на десет години

  03.07.2023 17:07
Археологически комплекс „Калето“ в Мездра стана на десет години

Една от най-атрактивните туристически дестинации в Северозападна България - Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра, отбеляза своя десети рожден ден. Комплексът е изграден по Проект „Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра”, реализиран от Община Мездра през периода 2011-2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Празненствата по случай кръглата годишнина започнаха на 30 юни вечерта, когато в комплекса се състоя House Party с участието на популярната DJ MiSS PARTY (Мария Панева), определяна като най-сексапилната родна диджейка. Хаус партито завърши със заря, а в ранните часове на сутринта почитатели на July Morning посрещнаха заедно първото юлско слънце под звуците на лятна музикална селекция.

Официалното честване на десетия рожден ден на АК „Калето“ стана на 1 юли. „Искам да изкажа своята огромна благодарност към инж. Николинка Кътовска, с която навремето реализирахме този проект - каза при откриването на празника кметът на Мездра Иван Аспарухов. Да благодаря на настоящия ръководител на комплекса Павел Петров, че го развива, на всички онези, които през изминалите години положиха усилия той да се превърне в туристическа атракция, в един спомен за нашите съграждани, че преди 7 000 г. тук също са живели хора и са обитавали това място.

Имаме амбицията сега, след като бъдат отворени европейските програми от новия програмен период, да реализираме проекта до край - с консервация и реставрация на западната част на „Калето“, където вече приключиха археологическите проучвания, с изграждане на информационен център източно от крепостта - и целият комплекс да придобие завършен вид, да се превърне във „Вратата към Северозапада“.

Музикален поздрав към присъстващите отправиха Гергана Томовска, Йоана Лиловска и Лилия Костова - възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие, които изпълниха песните ‚Децата на България“, „Детство“ и „Италия“. По-сетне аниматорски екип „Калпазани“ от Враца зарадва най-малките с Балонена фиеста, а децата и младежите имаха възможност да получат своя първи музикален урок, благодарение на мобилното музикално училище „RockSchool на колела“.

По време на събитието заместник-кметът Нели Минева връчи на ученици от градските училища грамоти за отлично представяне в Програма „Лятно детско обучение 2023“, реализирана за поредна година от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.