Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Крими

Две години „лишаване от свобода“ по дело за измама

  29.06.2023 23:00
Две години „лишаване от свобода“ по дело за измама

Две години „лишаване от свобода“ по дело за измама на Районна прокуратура - Враца

С осъдителна присъда подсъдимият Р.И. е признат за виновен за въвеждане в заблуждение с цел набавяне на имотна облага. Той е бил привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Враца и предаден на съд с обвинителен акт за престъпление по чл. 211, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ от НК, извършено от него при условията на опасен рецидив.

През 2021 г. Д.Г. се свързала по телефон с познатия й Р.И., който по онова време се намирал в Германия. Споделила му, че търси лек автомобил за закупуване. В тази връзка двамата провели няколко разговора по телефон и чрез чат в интернет приложение.

Впоследствие подсъдимият й заявил, че намерил автомобил, м. „Фолксваген“, на продажна цена от 2 500 евро. Обяснил на жената, че разговарял със собственика на превозното средство, с който подготвят необходимите документи за покупко-продажба. В допълнение изпратил й снимки на колата.

В изпълнение на постигнатата между двамата уговорка Д.Г. му превела исканата сума в левова равностойност от 4 900 лева по банков път. Р.И. й потвърдил получаването на парите и я уверил, че ги платил на продавача.

В действителност обаче подсъдимият похарчил сумата за свои нужди и прекратил кореспонденцията с Д.Г. без да й достави въпросния автомобил.

В хода на разследването на престъпното деяние е било установено, че изпратените на пострадалата снимки представляват изображение на случайно избран от него автомобил, който не бил обявен за продажба.

Подсъдимият признал за извършената от него измама и в рамките на няколко месеца върнал на Д.Г. 3 650 лева.

Наказателното производство на първата съдебна инстанция се проведе по реда на гл. 27 от НПК - съкратено съдебно следствие. Подсъдимият Р.И. прие всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт. Наложеното му от съда наказание при редукцията с 1/3 е две години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Окръжен съд – Враца.