Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца КДК

Почина проф.Ангел Кунов – почетен гражданин на Враца

  28.06.2023 17:40
Почина проф.Ангел Кунов – почетен гражданин на Враца

На 28-ми юни 2023 г. след кратко боледуване почина проф.д-р на геологическите науки Ангел Кунов – виден врачански общественик и Почетен гражданин на Враца.

Ангел Йорданов Кунов е роден e в гр. Враца на 15 май 1941 г. Завършил е средно образование през 1958 г във Враца и висше през 1966 г.  в СУ “Св. Климент Охридски”, Геолого-географски факултет, специалност – геолог-геохимик. Има специализация- през 1977 г в "Институт земной коры" - Иркутск и в ИГЕМ - Москва.

Работи в Българска академия на науките. Автор е на повече от 100 научни публикации в български и чужди списания и монографични сборници, както и на няколко научни книги и романи.

Откривател и съавтор в откриването  на рудни и нерудни находища, както и на 30 нови минерали за България (между тях е и скъпоценният камък тюркоаз).

Създател и дарител на геоложката експозиция „Каменна дъга” във Врачанския музей.

Виден врачански общественик, инициатор и двигател за откриването на паметници във Враца – Паметен знак на загиналите в наводнението врачани, Паметна плоча на загиналите врачани във войните и американската бомбардировка, Паметник на Кръстю Българията и др.

Активен член на Клуба на дейците на културата –Враца.

През 2009 година е удостоен със званието Почетен гражданин на Враца.

Поклон пред светлата памет на проф.Ангел Кунов!

Погребението на проф.Кунов ще се състои на 1-ви юли 2023 г. /събота/ от 12.00 часа на Централните Софийски гробища.