Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

12 години от създаването на Северозападно държавно предприятие – Враца

  28.06.2023 16:32
12 години от създаването на Северозападно държавно предприятие – Враца

12 години от основаването на Северозападно държавно предприятие се навършват днес. На 28 юни 2011г предприятието е вписано в Търговския регистър, с което стартира дейността му с трима служители. Първият директор е инж. Юри Миков, който управлява ведомството до 2014г. След него предприятието се управлява от инж. Цветко Цветков и инж. Веселин
Нинов.

Предприятието обединява 21 Държавни горски и две ловни стопнаства. Броят на служителите към днешна дата е 646, от които 122 работници.

Вече 12 години СЗДП-Враца изпълнява основната си мисия да управлява и стопанисва горите, като средствата от дърводобива се използват за изграждане на пътища, както и за поддръжка и подобряване състоянието на горите. Утвърдена бе значимата роля на разсадниците, които осигуряват необходимите репродуктивни материали за създаване на нови гори и поддържането на държавните горски територии.

На територията на предприятието се извършват още характерните за горския сектор ловно-стопански дейности – отглеждане и разселване на дивеч. Всяка година стриктно се следи за динамиката на дивечовите запаси. В обхвата на СЗДП действат 575 ловно-рибарски дружинки, които допълнително полагат грижи за дивите животни в предоставените им ловно-стопнаски райони.

 Николина ЦОЛОВА