Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Европа

InvestEU: 50 млн. евро за изграждане на нов зърнен терминал на пристанище Варна

  27.06.2023 22:25
 InvestEU: 50 млн. евро за изграждане на нов зърнен терминал на пристанище Варна

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпуска кредит в размер на 50 млн. евро за съфинансиране на нов зърнен терминал на пристанище Варна. Споразумението с „Логистичен център - Варна“ ЕАД, част от групата на „Билдком“ беше подписано на официална церемония днес.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия с ресор „Икономика в интерес на хората“, заяви: „Съфинансирането на нов зърнен терминал на пристанището в българския черноморски град Варна ще благоприятства търговията и експортния капацитет на един от по-слабо развитите региони в Европа. Ще даде възможност на местните производители да получат достъп до експортни пазари, ще улесни търговията и инвестициите и ще създаде работни места, като в същото време съдейства за постигане целите на ЕС за укрепване и разнообразяване на веригите за доставка с оглед на дългосрочната продоволствена сигурност. Това доказва допълнителните ползи от проектите на ЕИБ и на InvestEU като двигатели за развитието на регионалния частен сектор и устойчивия икономически растеж.“

Новият терминал ще осигури съвременна система за съхранение и превоз на зърно. Проектът ще оптимизира пристанищните операции със зърнени и насипни товари в Северна България. Финансирането от ЕИБ е подкрепено от програмата InvestEU на Европейския съюз, която има за цел да привлича значителни публични и частни средства в подкрепа на устойчивото възстановяване.