Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Археологически комплекс „Калето“ - Мездра отбелязва 10 години

  27.06.2023 02:31
Археологически комплекс „Калето“ - Мездра отбелязва 10 години

Община Мездра и Археологически комплекс „Калето“ Ви канят на десетия рожден ден на комплекса!

С поредица от забавни прояви на 30 юни и на 1 юли 2023 г. един от най-разпознаваемите туристически обекти в Северозападна България - Археологически комплекс „Калето“ - гр. Мездра, ще отбележи 10 години от своето официално откриване.

Празненствата по случай кръглата годишнина ще започнат на 30 юни (петък) от 19:00 часа, когато в комплекса ще бъде организирано Хаус парти с участието на популярната DJ MiSS PARTY (https://www.facebook.com/missparty?locale=bg_BG).

Същинското тържество ще се състои на 1 юли (събота), когато е и рождената дата на Археологически комплекс „Калето“. От 10:00 часа Аниматорски екип „Калпазани“ от гр. Враца ще зарадва най-малките с Балонена фиеста, а децата, младежите и по-възрастните ще имат възможност да получат своя първи музикален урок благодарение на мобилното музикално училище „RockSchool на колела 2023“ (https://www.facebook.com/events/954932512501705/?ref=newsfeed&locale=bg_BG) - проект, който дава възможност на всеки да се докосне до различни музикални инструменти и да изпита насладата, която носи музиката.

Археологически комплекс „Калето“ - гр. Мездра е изграден по Проект „Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра”, реализиран от Община Мездра през периода 2011-2013 г. със средства по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Той разполага с постоянни експозиционни зали, художествени ателиета, открита амфитеатрална сцена с декоративна колонада, паркова зона с реплики на средновековни обсадни машини, кътове за отдих и други атракции, информационен център и магазин за сувенири.

От 2015 г. насам в комплекса ежегодно се организират Дионисиеви празници и Фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето - Мездра”.

Античната и средновековна крепост „Калето“ е архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение, а едноименният Археологически комплекс е включен в „100-те национални туристически обекта“.

Община Мездра и Археологически комплекс „Калето“ канят най-учтиво жителите и гостите на гр. Мездра да отбележим заедно десетия рожден ден на комплекса!