Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Община Видин с коментар по актуални теми

  26.06.2023 22:58
Община Видин с коментар по актуални теми

Кметът на Общината д-р Цветан Ценков, заместник-кметовете Цветомира Илиева, Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, както и председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков отговориха на въпроси на медии по актуални теми. Основен акцент бе наводнението в град Дунавци. Д-р Ценков обяви, че веднага е свикан Общинският щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия. Едновременно с това е създадена комисия под председателството на секретаря на Общината Емилиян Енчев, която е извършила оглед на пострадалите домакинства. Установени са какви са пораженията на земеделската продукция и вътре в къщите на жителите на населеното място. По време на пресконференцията д-р Ценков добави, че на 19 юни е присъствал на Заключителна конференция за общински мандат 2019-2023 г., по време на която са обсъждани варианти за отпускане на средства за засегнатите от наводненията региони в Северозападна България. „Търсят се всякакви решения хората да бъдат обезщетени. Община Видин е свършила каквото е било необходимо“, каза пред медиите видинският кмет. Гласуваните от Общински съвет – Видин 60 000 лева за пострадалите не са достатъчни. След като станат готови констативните протоколи от проверките в Дунавци, ще се прецени какви средства ще бъдат поискани от Правителството да бъдат отпуснати.

На срещата с видинските журналисти бе коментирано и отпадането от дневния ред на последното заседание на предложението за изработване на проект за изменение на Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация и застрояване (ПРЗ) за модернизиране на терена на бившия закрит плувен басейн до стадион „Георги Бенковски“. Инвестиционното намерение за над 10 милиона лева на голяма търговска верига бе да разшири обекта си в нашия град и прилежащия към него паркинг. В тази връзка д-р Ценков представи документация как би изглеждал теренът: общински пазар с четири реда маси, санитарни възли, зони за спорт и отдих, над 150 паркоместа. Предвиждано е и асфалтиране на улицата към стадиона. Общинският съвет трябваше да разреши да се продаде част от този терен и да бъде реализирана тази голяма инвестиция. „Всеки може да се яви на търга за този терен и да наддава. Интересът на Общината е да вземе максимално повече средства, които да бъдат вложени в инфраструктурата на нашия град“ – каза кметът.

Д-р Цветан Ценков коментира и негласуването от Общинския съвет на предложението за актуализация на Разчета за капиталовите разходи в Общината за 2023 година и това за изразходване на собствени средства за текущи ремонти на общински пътища и на улична пътна мрежа. Той подчерта, че за всяко населено място в Общината са предвидени средства за ремонт на улици, тротоари и други дейности и представи списък с над 30 обекта, които нямат да бъдат ремонтирани заради неприемането на тази точка на заседанието. Един от тях е булевард „Панония“. Спира се и осъществяването на друг идеен проект за изграждане на два тенис корта и игрище за баскетбол, волейбол и хандбал в района на „Еничар капия“.

Председателят на Общинския съвет Генади Велков допълни, че тази година не са отпуснати от Служебното правителство средствата за капиталовите разходи на общините. С неприемането на актуализацията Общината ще загуби средства за текущи ремонти в размер на 1 771 280 лева.

На въпрос, свързан с безплатното саниране на многофамилни жилищни сгради в града, заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев отговори, че от 13 блока 4 жилищни сгради са завършени, 8 - в процес на пред приключване. През 2023 година Общината успешно е подала още 35 проекта за саниране на жилищни сгради. Д-р Ценков допълни, че забавяне има поради възникнал проблем със сградата на ул. „Градинска“ № 1А, която е паметник на културата. На 18 юли предстои откриването на 37-те социални жилища в града, където ще бъдат настанени над 100 човека.

Дискутирана бе и темата за голямата популация на комари в населените места в Община Видин. Кметът коментира, че се извършва всичко необходимо, но непрекъснатите обилни валежи и покачването нивото на река Дунав и останалите водоеми затрудняват аерозолната обработка. Община Видин разчита и на помощта от Асоциацията на дунавските общини, която предишни години е наемала самолети за пръскане срещу комарите.

„Община Видин продължава да развива своята социална политика. В тази сфера са осигурени над 1000 работни места за видинчани чрез механизма „Лична помощ“, проект „Патронажна грижа“ и други. Общината изпълнява ангажимента си към съгражданите си да обгрижва и да използва всички възможности за програми и проекти, които касаят трудова заетост. Очакваме Регионалната програма за заетост и в рамките на месец да стартира дейност, защото всички 33 населени места се нуждаят от такава трудова подкрепа“ – обяви заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.

„Общинските съветници не гласуват за развитието на Видин. Когато един екип работи, той го прави дългосрочно, на третата година успяхме да направим повече проекти, отколкото общините Враца и Монтана, взети заедно. Битката за града трябва да е на идеи, на това, което искаме да постигнем. От първостепенно значение за общинското ръководство е да работим в интерес на всички жители на Общината“ – заключи д-р Цветан Ценков.

26.06.2023