Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Симфониета-Враца с концерт „Северно сияние“ на 28-ми юни

  25.06.2023 15:36
 Симфониета-Враца с концерт „Северно сияние“ на 28-ми юни

Пианистът Кирил Кутин пристига от Норвегия за концерта със Симфониета-Враца „Северно сияние“ на 28-ми юни

Кирил Кутин е роден в България, успешен норвежки пианист, който активно концертира в Европа, Средния изток, Китай и скандинавските държави. Наред с традиционния, класически репертоар, Кирил изпълнява и съвременна музика. През последното десетилетие записва няколко проекта с норвежки и скандинавски композитори, включително Оле Карстен Сундлисетер. В момента е артистичен директор на Kutin Konsert Forening Норвегия; изпълнител за норвежка концертна серия и гастролиращ в Швеция, Дания, Германия и Австрия.

Ще го чуем под съпровода на Симфониета-Враца с диригент Христо Павлов в изпълнение на великолепния Трети клавирен концерт от Сергей Рахманинов, смятан до днес за изключителен творчески връх и образец в жанра. Творбата въплъщава гения на Рахманинов и като композитор, и като пианист, и респектира музикантите от всички поколения. Йосиф Хофман, комуто Третият концерт е посветен, никога не се осмелява да го изпълни публично и дори заявява, че той „не е“ за него, въпреки че Хофман се нарежда сред пианистите с впечатляваща техника. Рахманинов завършва Концерта в семейното имение в Ивановка на 23 септември 1909 г. Премиерно го изпълнява на 28 ноември 1909 г. с оркестъра на Нюйоркското симфонично общество и Валтер Дамрош, а няколко седмици по-късно Густав Малер дирижира второто му изпълнение.

В програмата на концерта „Северно сияние“ на 28-ми юни от 19.00ч. в градската зала,  е включена и световната премиера на Симфония №2 от Ole Karsten Sundlisæter. Творчеството на успешния норвежки композитор включва още Симфония № 1 за симфоничен оркестър (Океанът), която е записана от оркестъра на Държавна опера Пловдив (България), концерт за орган и струнен оркестър, камерна музика, голям брой инструментални произведения и вокална музика. Музиката му е звучала многократно по радио и телевизионни програми. Член е на Норвежкото общество на композиторите.

Билетите за „Северно сияние“ на 28-ми юни от 19.00 ч. в градската концертна зала, са в продажба в Билетен център "Гъбката" (до хотел "Хемус"), тел. 0896718303, 0899827060.