Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Здравословното състояние на горските екосистеми

  23.06.2023 16:20
Здравословното състояние на горските екосистеми

Съвещание по стопанисване на територията на Учебно-опитно горско стопанство „Бързия“, се проведе на 22 юни 2023 г. Водещи лектори бяха доц. д-р Георги Костов и доц. д-р Христо Михайлов от Лесотехническия  университет. Присъстваха още доц. д-р Мариус Димитров, декан на факултет „Горско стопанство“, асистенти и преподаватели от ЛТУ, както и представители на Регионална Дирекция по горите – град Берковица и от Северозападно държавно предприятие-Враца.
На терен бяха посетени три обекта, в които се наблюдаваха насаждения с повреди от мащабния ледолом, който нанесе щети в размер на повече от 100 000 куб.м на територията на УОГС-Бързия. Бяха дискутирани мерки за поддържане на здравословното състояние на горските екосистеми, които включват санитарни и принудителни сечи, преценка на възобновяването в горите, начини и средства за повишаване нивото на функциите, предоставяни от горите след повредите, нанесени от ледолома.
Бях дадени препоръки от страна на катедра „Лесовъдство“ към Учебно-опитно стопанство за по-добро стопанисване на територията, които прераснаха в дискусия. Всички участници се обединиха около твърдението, че приоритет в стопанисването следва да бъде поддържането на здравословното състояние на горите, както и подпомагане на естественото възобновяване и залесяване.
Доц. д-р Христо Михайлов подчерта, че откритите и почистени площи, които са се образували в следствие на ледолома, ще осигурят по-добра хранителна база за дивеча в района и по-специално за благородния елен.
Съвещанието завърши с призив към стопанството и институциите, да продължават да се грижат за горите, но да подобрят общуването с широката общественост и да приложат нови практики и бизнес решения при организация на дейностите в Учебно-опитното стопанство.
Преподавателите от ЛТУ подчертаха нуждата от регулярна допълнителна квалификация на специалистите от горския сектор, с цел адаптиране на техните знания и умения към настоящата ситуация в горите.
Доц. д-р Георги Костов постави акцент в необходимосттата от повишено общуване с обществеността с цел нейното запознаване с проблемите на гората и акцентира върху важността на тези действия, с цел подобряване отношението към професията като цяло.

 Николина ИВАНОВА, специалист "Маркетинг и реклама" -СЗДП-Враца