Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Европа

Седмицата в Европейския парламент: 19 – 25 юни 2023 г.

  20.06.2023 13:04
Седмицата в Европейския парламент: 19 – 25 юни 2023 г.

Външни парламентарни дейности, делегации на парламентарни комисии 

Миграция / Италия. Делегация на комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще посети Лампедуза, Сицилия, за да проучи операциите по издирване и спасяване и управлението на приемането на мигранти. Членовете на ЕП ще се срещнат с представители на съответните италиански органи, Frontex и представители на неправителствения сектор, участващи в операции по издирване и спасяване и в управлението на приемни центроев. Те също така ще посетят приемен център и ще присъстват на демонстрация на операция по издирване и спасяване. В сряда ще се проведе заключителна пресконференция (от понеделник до четвъртък).

Законодателство относно дигитализацията / Силициева долина. Делегация на комисията на ЕП по правни въпроси (JURI) ще посети Силициевата долина, където ще обсъди последните развития в технологичния сектор. Евродепутатите ще представят  предизвикателствата в регулирането на сектора в ЕС, по-специално Законодателния акт за изкуствения интелект, Директивата относно отговорността във връзка с изкуствения интелект и Законодателния акт на ЕС за интегралните схеми. Евродепутатите ще се срещнат с представители на ключови компании, включително OpenAI, META и Google, както и с представители на академичните среди от Калифорнийския университет в Бъркли и Станфордския университет (от вторник до събота).

Съвместна парламентарна асамблея на държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн и ЕС. Членовете на ЕП и техните колеги от държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ) ще се срещнат в Брюксел за 43-тата сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС. Те ще обсъдят и гласуват резолюции относно хибридните заплахи, реформата на Съвета за сигурност на ООН, списъка на ЕС на данъчните юрисдикции, които не оказват съдействие, морската сигурност, както и хуманитарното положение и положението със сигурността в Хаити (от събота, 24 юни до  сряда, 28 юни).

Външни работи / Чили и Бразилия. Делегация на комисията на ЕП по външни работи (AFET) ще посети Чили, където ще се срещне с представители на местните власти и на гражданското общество и ще обсъди възможностите за укрепване на стратегическото партньорство между ЕС и Латинска Америка. Евродепутатите ще обсъдят и състоянието на двустранните отношения във връзка с ратифицирането на Споразумението между ЕС и Чили. Посещението ще приключи със заключителна пресконференция. След това членовете на ЕП ще посетят Бразилия, където ще обсъдят възможностите за съживяване на отношенията между ЕС и Бразилия, както и споразумението от Меркосур, позицията на Бразилия относно войната на Русия в Украйна и борбата с изменението на климата и обезлесяването (понеделник и вторник в Чили, сряда до петък в Бразилия).

Култура и образование / Брекзит / Шотландия. Делегация на комисията по култура и образование (CULT) ще посети Единбург, Шотландия, където ще обсъди потенциалното сътрудничество в областта на образованието, културата, младежта и спорта след Брекзит. Евродепутатите ще разгледат по-специално възможностите за продължаване на мобилността между Шотландия и ЕС в рамките на програмата „Еразъм+“ (от понеделник до сряда).

Права на човека / Израел и Палестина. За първи път след 2015 г. делегация на подкомисията на ЕП по правата на човека (DROI) ще посети Израел и Палестина. Евродепутатите ще се срещнат с израелски и палестински високопоставени правителствени служители и представители на гражданското общество. Те също така ще проведат дискусии с местните власти, жителите, както и с международни и национални организации (неделя, 18 юни до четвъртък).

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще посети Загреб в понеделник, където ще се срещне с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович и ще участва в конференция за 10-годишното членство на Хърватия в ЕС и събитие с млади хора. Във вторник Р. Мецола ще се срещне с председателя на хърватския парламент (Хърватски Сабор) Гордан Яндрокович и ще проведе съвместна пресконференция, последвана от обръщение към хърватския парламент. В сряда тя ще бъде в Лондон, където ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна и ще произнесе основно обръщение по време на Парламентарната среща на Конференцията за възстановяване на Украйна в Уестминстър.