Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Областният управител привежда отговорните институции в режим на готовност

  17.06.2023 21:26
Областният управител привежда отговорните институции в режим на готовност

Областният управител привежда отговорните институции в режим на готовност за реакция при извънредни бедствени ситуации

На 17-ти юни вечерта Георги Митов свика извънредно заседание на Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействия с националния щаб във връзка с усложнената метеорологична обстановка и обилните валежи от дъжд на територията на област Враца.

    Заседанието се състоя във връзка с възникналите интензивни валежи и обявения оранжев код за област Враца, както и издадената предходната вечер заповед на областния управител за обявяване на бедствено положение в областта, за предприемане на адекватни и незабавни действия.

    Всички отговорни институции са в режим на готовност за реакция. Поддържа се  постоянна връзка с областния и общинските дежурни по сигурност, директора на РД ПБЗН, кметовете на общини и управителя на ВиК Враца.  Следи се положението и на пътната и електроразпределителната инфраструктура участъците с условия за свлачищни процеси, нивото на реките и ВиК съоръженията.

    Присъстващите докладваха за актуалната обстановка в региона. Извършва постоянно наблюдение на критичните участъци и водните обекти и преминава се в готовност за реакция при възникване на извънредна ситуация и въвеждане на общинските планове за защита при бедствия.

    В рамките на заседанието бяха взети следните решения:

    Кметът на Община Хайредин да предприеме незабавни мерки за изграждане на защитни диги и евакуация на застрашеното население в с. Хайредин във връзка с очакваното повишаване нивото на р. Огоста вследствие на освободените водни обеми от яз. Огоста.

    Кметовете на общини: Борован, Бяла Слатина и Мизия да предприемат мерки за постоянно наблюдение на нивото на р. Скът в населените места, за изграждане на защитни диги и евакуация на населението.

    Всички отговорни институции следва да предоставят информация на всеки два часа, а при промяна на обстановката – незабавно.

    Насрочено е следващо заседание за 18.06.2023 г.