Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Отличия от Община Видин за Спортен клуб по кану-каяк „БДИН 77“

  16.06.2023 15:59
Отличия от Община Видин за Спортен клуб по кану-каяк „БДИН 77“

Заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова се срещна днес с представители на Клуба по повод постигнатите от него успехи на Световната купа по кану-каяк маратон  (2-4.06.2023 г.) в гр. Русе и на Държавния отборен шампионат (8-11.06.2023г.) в гр. Пловдив. Тя ги поздрави от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и от свое име, като изрази възхищението си от ентусиазма, усилията и желанието за победа на състезателите от Клуба. Тодорова сподели, че изключително много се вълнува, защото тя също е била дългогодишен състезател и част от спортния клуб по кану-каяк. „За мен е истинска чест и удоволствие да Ви връча грамоти и почетни плакети на Община Видин за Вашите големи заслуги в този прекрасен спорт“ – каза заместник-кметът.

Отличия получиха ветераните на „БДИН 77“, участвали в кану-каяк маратона. В състезанието Кирил Флоров завоюва златен медал, Елена Петкова – сребърен, а Лариса Найденова – бронзов.

На Държавния отборен шампионат състезателите от Клуба заемат челни позиции в отделните възрасти и имат спечелена купа при мъжете. В индивидуалните класирания постигат три първи и едно второ място, както и класирания в почетната шестица.

Ветераните от спортния клуб благодариха на Община Видин за оказаната подкрепа и внимание.

СК „БДИН 77”, основан през 1962 г., е един от стожерите на кану-каяк спорта в България. Той е създал много медалисти от световни и европейски първенства като Богдан Мусев, Сашо Илиев, Борислав Любенов, Николай Йорданов, Дилян Георгиев и др., както и олимпийската медалистка Борислава Милкова.

Припомняме, че през 2022 г. Йоана Георгиева завоюва златен медал на Европейското първенство и бронзов медал на Световното първенство, а Веселин Вълчов е сребърен медалист от Европейското първенство.

През изминалата година СК „БДИН 77“ се утвърди като един от водещите клубове по кану-каяк в страната с постоянното си присъствие в челните класирания на състезанията от Държавния спортен календар, като спечели 10 златни, 6 сребърни и 3 бронзови медала.

А благодарение на ветераните-гребци на Европейското първенство по кану-каяк маратон на два пъти прозвучава името на нашата страна, след като Йордан Митев и Кирил Флоров печелят златен медал на двуместен каяк, а Кирил Флоров става първи и на едноместен.

16.06.2023