Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Стотици ще вземат участие в Национален фолклорен събор „Леденика“

  08.06.2023 16:57
Стотици ще вземат участие в Национален фолклорен събор „Леденика“

Стотици изпълнители и търговци ще вземат участие в Национален фолклорен събор „Леденика“

Над 60 фолклорни групи и стотици търговци от цялата страна ще участват в шестото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“. Атрактивното събитие стартира на 24 юни /събота/ с пресъздаване на обичая „Еньовден“. Програмата ще продължи с изпълнения на самодейни и фолклорни състави, концерт на дует „Пирин“, народни борби, конкурс за автентични носии, надиграване на групи за стилизиран фолклор, както и концерт на Янко Неделчев и кукерски игри. Кулминация в първия ден от Събора е нестинарският танц в изпълнение на Николай Топчийски.

Програмата на фестивала продължава и на 25 юни, когато в местността Леденика ще бъде представен обичая „Калесване“, а гайдарският състав „Еподай“ ще впечатли присъстващите със своите изпълнения. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи Райко Кирилов. По традиция във втория ден на събора ще бъде пресъздадена автентичната Северняшка сватба, а програмата ще продължи със сватбена гощавка, концерт на Славка Калчева и изпълнения на оркестър „Виво Монтана“.

Посетителите на събитието ще могат да опитат зелена бира от маслини, кафе на пясък, месни деликатеси и екологични продукти. За най-малките жители и гости на Враца са осигурени тематични детски кътове и работилници.

Община Враца ще осигури безплатен транспорт за двата дни на фолклорния фестивал.