Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Ние от театрално студио "Развитие"- усмихнати и вдъхновени!

  28.05.2023 20:40
Ние от театрално студио \

С хумористичнте сценки "Училище - мъчилище" и "Пак с двойки вкъщи" малките актьори от театрално студио "Развитие" при читалище "Развитие - 1892" в Бяла Слатина получиха аплодисментите на публиката на Фестивала "Преглед на детското театрално творчество".

Фестивалът, който се проведе на 27-ми май 2023 г. в читалището е част от богатата културна програма "Майски празници 2023 г." на Община Бяла Слатина. Десетки деца от училищата и детските градини в общината повече от два часа показаха своите театрални умения по импровизация на детски приказки и реализация на хумористични сценки и кратки постановки.

Работата на детското студио "Развитие" продължи шест месеца по проекта "Вълшебното килимче" към Народно читалище "Развитие - 1892" и бе подчинена на идеята за създаване на предпоставки за творческо развитие на личността на децата чрез театрална дейност. Стремежът беше насочен към това, у тях да се развиват комуникативни умения, естетически норми и ценности и да се създаде траен интерес към литературата и театъра. Не на последно място децата все повече усъвършенстваха свободата на мисленето и емоцията, движението и пластиката на тялото.

След всяко занимание те подчертано овладяваха тези ценности, а на сцената на големия салон на читалището показаха, че успешно усвояват и способността да се държат пред публика и пред местната общност. Те вече се усещат по-свободни, по-знаещи и мислещи, по-значими - все неща, присъщи на творческата личност.

Доказателство за това е, че от есента отново се завръщаме в залата за творческите театрални занимания и желанието на децата е категорично, че ще продължат.  А за мен, като ръководител на групата, работата ми с тях е истинско удоволствие!

Кои са те ли?

Нашите млади ентусиазирани театрали са учениците от Прогимназия "Св. Климент Охридски" - Бяла Слатина - Митка Маринова, Даниел Бартолов, Ива Илиева, Валерия Иванова, Мартин Темелков, Мирослав Маринов, Тихомир Стефанов и най-малката - Елена Христова от Начално училище "Христо Ботев".

Благодаря ви, деца, за старанието, усмивките и всеотдайността, с която приехте своята роля на млади актьори! Благодаря ви за труда, който положихте! До нови срещи! С обич!

Проект „Вълшебното килимче“ се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България - „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Красимира МИЛЧЕВА                                

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на 9-ти юни?

Резултати