Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Фолклорният събор „Де е българското“ събра за 17-ти път самодейци

  22.05.2023 17:39
Фолклорният събор „Де е българското“ събра за 17-ти път  самодейци

Фолклорният събор „Де е българското“ събра за 17-ти път край паметника на дядо Йоцо в Искърското дефиле самодейци от Северна и Западна България

Повече от 600 самодейци - танцьори, певци и инструменталисти от Северна и Западна България, взеха участие в XVII Национален фолклорен събор „Де е българското“, който се проведе в Неделята на слепия в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” край мездренското село Очиндол. Организатор на събитието, традицията за чието провеждане датира от 2006 г., е Община Мездра.

Уважаеми участници в „Де е българското“,

Уважаеми гости на Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”,

Добре дошли на нашия фестивал, добре дошли в това райско кътче от нашата Родина, каза при официално откриване на събора кметът на Мездра Иван Аспарухов.

Радвам се, че отново сме заедно. Защото през всичките тези години преживяхме много неща... Но ние пак сме тук. И дядо Йоцо е тук, незрящ, очакващ все още нова България. Ние с вас също я чакаме, скъпи приятели.

Затова нека днес да се потопим в магията на българския фолклор, да се върнем към най-дълбоките корени на българщината! Да се повеселим и да си пожелаем здраве и благоденствие - помагайте си! На добър час!“

„Добре дошли на това толкова българско място, обърна се към присъстващите собственикът на Туристически комплекс „Дядо Йоцо“ Огнян Петров. Толкова години вече се събираме тук и българският фолклор оглася планините, за да зарадва нашия най-голям родолюбец - дядо Йоцо. И да разтупти сърцето му, че българското все още го има, че е живо! Това показва, че любовта към българското, към българския фолклор не секва, а все повече се разраства! За да е жив и споменът за Вазовия герой!“

В тазгодишното издание на „Де е българското“ взеха участие 45 певчески, танцови и инструментални състави и 13 индивидуални изпълнители - представители на 30 читалища, училища и пенсионерски клубове от 27 населени места в Северна и Западна България, включително 10 от общината домакин.

Освен самодейци от гр. Мездра и от съставните села на общината Зверино, Игнатица. Лик, Оселна, Ребърково, Типченица, Горна Кремена, Царевец и Злидол, на сцената се изявиха любители на българския фолклор от Враца, София, Червен бряг, Мизия, Борован, Ружинци, Девене, Згориград, Косталево, Липен, Локорско, Мрамор, Мраморен, Оходен, Радомирци, Чомаковци и Чепинци.

Най-възрастният участник бе 91-годишният инструменталист полк. инж. Георги Димитров от с. Лик, десеткратен участник в Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, който изпълни на окарина мелодията на една от емблематичните песни в репертоара на Гюрга Пинджурова (1895-1971) - „Гугутка гука в усои“, а най-малката участничка - 9-годишната Валерия Бисерова от с. Злидол.

Всички участниците в събора, който няма конкурсен характер, получиха грамоти и сувенир за спомен. В разгара на фолклорния празник отец Антон освети традиционния курбан за здраве, осигурен от Община Мездра.

Мирослав ГЕТОВ

Снимки: Павел ПЕТРОВ

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на 9-ти юни?

Резултати